Írd be, mit keresel:

Tippek a grillre – Mikes Márktól

Ha lehet valami miatt várni a nyarat a hozzám hasonló gasztro-fanatikusoknak – a sokféle zöldség- és gyümölcsféle megjelenése mellett –, az biztosan a szabadtéri grillezés. Esténként alig várom, hogy hazaérjek és „beizzítsam” a grillsütőmet. 

Cookta - 2016.07.13.
Tippek a grillre – Mikes Márktól

Sokszor képes vagyok egy sima pirítós kedvéért begyújtani, hiszen kevés jobb dolog van, mint amikor a fa füstje diszkréten átjárja az olívaolajjal vékonyan megkent friss ropogós kenyeret.

No persze az az igazi grillezés, ha jófajta halak, húsok landolnak a rácson, de annak ellenére, hogy remek móka, azért nem árt némi tapasztalat. A legfontosabb, hogy a parazsat megfelelően készítsük elő, mert ez az egyik buktatója a műveletnek. Legyünk türelmesek, és várjuk meg, hogy a faszén teljesen átizzon, így a rácsunk emelgetésével tudjuk a hőt állítani.

Fontos, hogy tudjuk: a hőfok sokkal magasabb és kiszámíthatatlanabb, mint egy sütőben vagy serpenyőben, ezért sokkal jobban oda kell figyelni az étel készítésénél. 

Forrás:
iStock

Fontos az is, hogy fűszereket és szószokat csak a sütés utolsó fázisában tegyünk rá, mert az is könnyen megég. 

Én amúgy kizárólag sózom és borsozom a húst, és vagy az asztalnál fűszerezem friss fűszerekkel, vagy kenegetem különféle szószokkal, illetve a sütés utolsó pillanataiban fényezem, fűszerezem. Ha vastag marhahúst grillezek, akkor nagyon magas hőfokon kezdem, tulajdonképpen kérgezem, aztán alacsonyabb hőfokon sütöm a közepéig félangolosra vagy médiumra.

Forrás:
iStock

Halaknál közepes hőfokon sütöm, majd a sütés utolsó fázisában adok neki nagyobb hőt. Kenegetéshez olívaolajjal kevert vajat használok kizárólag, ezzel védem a kiszáradástól.

Bevallom, az egyik kedvenc grillételem a roast beef – vagyis marhahúsos – szendvics, melyet roston sült fokhagymakémmel és sült savanyított paprikával szoktam fogyasztani, grillen pirított ciabattával. Jó marhahús vásárlásához szerencse is kell, vagy egy megbízható hentes, így legutóbb kacsamellel készítettem. A receptjét és elkészítését hamarosan megosztom veletek!

Rozé kacsamell grillen sütve, fokhagymakrémmel, savanyított sült paprikával... Mmmmmm...

Rozé kacsamell grillen sütve, fokhagymakrémmel, savanyított sült paprikával… Mmmmm…
Forrás:
Mikes Márk

Játék! Értékes bőségcsomagok várják gazdáikat grillreceptekért cserében! Oszd meg receptjeidet és nyerj Heinz grill csomagot és Aranykanál-díjat a Cookta.hu-val! >>

Forrás:
Cookta.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.