Nincs is annál romantikusabb, mint mikor fogjuk a kiskosarat, lemegyünk a piacra, ahol igazi tehéntejet vásárolunk, mármint olyat, ami egyenesen a tehénből jött ki és nem volt közben a kartondobozgyárban, aztán óvatosan hazavisszük, és saját kezűleg sajtot varázsolunk belőle. 

A saját sajtban az a jó, hogy olyanra ízesítjük, amilyenre csak akarjuk. Bármilyen növényt, fűszert vagy bogyót, magot pakolhatunk bele, a lényeg a kísérletezés. Kerülhet bele zöldfűszer – kapor, bazsalikom, rozmaring, oregánó vagy szezonban medvehagyma –, durvára őrölt bors, zúzott fokhagyma, finomra vágott lilahagyma, de akár durvára vágott dió, mogyoró, finomra aprított olajbogyó, kapribogyó, esetleg marinált kápiapaprika... Egyszerre egy vagy két ízesítőt használjunk csak, tapasztaljuk ki, melyik milyen, milyen párosítás a legmegfelelőbb számunkra.

Ehetjük frissen, kenyérrel, felkockázva borozgatáshoz, ha pedig unjuk – nem unjuk! –, akkor tehetjük salátába, vagy meg is süthetjük magában vagy zöldségekre morzsolva.

Forrás:
iStock

Házi sajt 

Hozzávalók:

  • 2 liter friss tehéntej 
  • ecet, biológiai erjesztésű (10 százalékos)
  • fűszerek
  • géz a szűréshez (ez lehet tiszta konyharuha, textília is)

Elkészítése: Tegyük fel a tejet melegedni. Amikor épp felforrna, kevergetés mellett tegyük bele a választott fűszereket. Ez lehet apróra tört dió, esetleg durvára őrölt bors, de lehet bazsalikom, rozmaring, esetleg nagyon apróra vágott füstölt sonka, netán préselt fokhagyma, köménymag… és egy kis só! Csak szabadon, boldogan, szívvel! 
Vegyük le a tűzről, és keverjünk el a tejben literenként 2 evőkanál ecetet. Ekkor a tejtől elválik a savó, vagyis olyan lesz, mintha a tejünk vízben úszna. Ha mégsem válna el, akkor tegyünk hozzá még egy pici ecetet. 

Itt az idő, hogy előkapjuk a gézt vagy textíliát, béleljünk ki vele egy szűrőt, helyezzük egy mélytálba, és szűrjük át rajta a kreálmányt. A géz közepében benne marad a sajtmagzat, amit hagyunk lecsöpögni. A gézt összefogjuk felül, megkötözzük, és most néhány órán át lógatni kell vagy így a szűrőben hagyni egy kicsit lesúlyozva, hogy a maradék író is lecsepeghessen, a sajt pedig megkeményedjen. Amikor kihűlt, mehet a hűtőbe egy éjszakára.

Aki ügyesen csinálta, másnapra szeletelhető, kedve szerint ízesített sajtot kap. 

Forrás:
iStock