Írd be, mit keresel:

Oldalas szaftosan, mézes-csípős páccal

Nem tudom, ki hogy van vele, de mi nagyon szeretjük a kicsit szaftosabb húsokat akár grillen, tárcsán vagy éppen a sütőben megsütni. Az oldalas ennek éppen meg is felel – így most ebből készült egy mézes-csípős fűszeres fogás.

Cookta - 2016.07.21.
Oldalas szaftosan, mézes-csípős páccal

Mivel nem szerettem volna, hogy esetleg kemény, rágós maradjon a hús, így először félpuhára főztem, majd egy fűszeres pácban töltötte az éjszakát – ez a kis pluszmunka kárpótol majd bennünket az ebédnél! Az előkészített, bepácolt húst természetesen megsüthetjük kint a szabadban is, de akinek nincs rá lehetősége, az a sütőben is szép pirosra, szaftosra sütheti. 

Tálaláskor pedig nem is kell hozzá más, mint friss fehér kenyér és egy finom saláta.

Forrás:
Kard Éva

Mézes-csípős sült oldalas

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg oldalas feldarabolva (félpuhára főzve)

A páchoz:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál mézes mustár
  • 2 evőkanál ketchup
  • 1 evőkanál Chipotle fokhagymás szósz
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál koriander
  • 1 mokkáskanál füstölt pirospaprika
  • só (ízlés szerint)
  • színes bors (ízlés szerint)
  • 1,5 dl olaj

Elkészítés: Az oldalast ízlés szerint daraboljuk fel, és sós vízben főzzük félpuhára, majd szedjük ki, és hűtsük ki teljesen.

A római köményt és a koriandert állandó kevergetés (rázogatás) mellett pár pillanat alatt pörköljük meg, amikor elkezd pattogni, akkor rögtön vegyük le a tűzről, nehogy megégjen! Majd öntsük át egy mozsárba, és őröljük porrá. Egy tálba tegyük bele a pác hozzávalóit, és keverjük alaposan össze. Ezután forgassuk bele a pácba a félpuhára főzött oldalast, majd fedjük le a tálat, és hagyjuk pár órán át pácolódni (én egész éjszakára betettem a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják a húst).

Sütés előtt helyezzük egy tepsibe egymás mellé a bepácolt oldalast, majd kanalazzuk rá a visszamaradt pácot. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. Sütés közben többször fordítsuk át, hogy mindkét oldala szép egyenletesen süljön. Ha grillen sütjük, akkor helyezzük a parázs fölé a rácsra, és időnként megforgatva grillezzük szép pirosra.

Forrás:
Kard Éva

Tálaláskor a pirosra, szaftosra sült oldalast ízlés szerint friss kenyérrel, salátával kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

A hús pácolásához a Heinz termékeit – mézes mustárt, ketchupot és Chipotle-szószt – használtam, amelyeket most meg is lehet nyerni. Értékes bőségcsomagok várják gazdáikat grillreceptekért cserében! Küldjétek be grillreceptjeiteket, és nyerjetek Heinz grill csomagot és Aranykanál-díjat a Cookta.hu-val! >>

Forrás:
Cookta.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.