Írd be, mit keresel:

A legegyszerűbb gyümölcsös pite: szedres-almás crumble

Zseniális és elronthatatlan süti: a crumble csak gyümölcs – sok! – és ropogósra sült morzsa. Nem kell babrálni a tésztával, az összeállítása csupán 10 perc, és készíthető gluténmentes, egészségesebb változatban is.

Cookta - 2016.07.21.
A legegyszerűbb gyümölcsös pite: szedres-almás crumble

A crumble egy angol desszert, eredetileg egy vajas morzsa alatt krémesre párolódott alma, csupa gyümölcs, ami a vajtól és a cukortól kellően szaftos és illatos, a tetején sült morzsa pedig roppan a fogunk alatt… Amilyen egyszerű, olyan jól variálható: az alma mellé kerülhet bármilyen más gyümölcs, de alma helyett is használhatunk barackot, szilvát, körtét, minden olyan gyümölcsöt, ami ideális sülve. Majdnem mind ilyen – talán kivétel csak a görögdinnye, sárgadinnye… Az alma és a körte azért nagyon jó „alap” bármilyen gyümölcs társításához, mert tartalmat és ízeket adnak a gyümölcsös rétegnek, de nem tolakodnak, hagyják uralkodni, kiteljesedni a különféle bogyós gyümölcsöket – szedret, málnát, áfonyát, ribizlit –, rebarbarát, banánt, szilvát, ringlót, barackot…

A morzsa vaj, liszt és cukor keveréke, nem kell tésztává dolgozni, csak összemorzsolni. Ízesíthető fahéjjal, mézeskalács-fűszerkeverékkel, kakaóval, karobbal, de a liszt egy része kiváltható darált dióval, mandulával, mogyoróval, kókuszreszelékkel, zabpehellyel.

Forrás:
iStock

Vegán és laktózmentes módra is készíthetjük ezt desszertet a vaj helyett kókuszzsírral vagy kókuszvajjal, gluténmentesen pedig úgy, hogy a liszt helyett darált mandulát és mogyorót, zabpelyhet használunk. Mindegyik változat illatos és kellemesen ropogós lesz, isteni!

Szedres-almás crumble (morzsasüti)

Hozzávalók:

  • 10 dkg lágy vaj
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 alma
  • 20 dkg szeder 

Elkészítés: Kevés vajjal kikenünk egy nagyobb vagy több kisebb piteformát. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, majd belekockázzuk a tálkákba, ezután rápotyogtatjuk a szedret, és egyenletesen meghintjük a vaníliás cukorral.

A vajat elmorzsoljuk a cukorral, a liszttel és a zabpehellyel, majd egyenletesen rászórjuk a morzsát a gyümölcs tetejére.

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25–30 perc alatt megsütjük. 

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.