Zseniális és elronthatatlan süti: a crumble csak gyümölcs – sok! – és ropogósra sült morzsa. Nem kell babrálni a tésztával, az összeállítása csupán 10 perc, és készíthető gluténmentes, egészségesebb változatban is.
A crumble egy angol desszert, eredetileg egy vajas morzsa alatt krémesre párolódott alma, csupa gyümölcs, ami a vajtól és a cukortól kellően szaftos és illatos, a tetején sült morzsa pedig roppan a fogunk alatt… Amilyen egyszerű, olyan jól variálható: az alma mellé kerülhet bármilyen más gyümölcs, de alma helyett is használhatunk barackot, szilvát, körtét, minden olyan gyümölcsöt, ami ideális sülve. Majdnem mind ilyen – talán kivétel csak a görögdinnye, sárgadinnye… Az alma és a körte azért nagyon jó „alap” bármilyen gyümölcs társításához, mert tartalmat és ízeket adnak a gyümölcsös rétegnek, de nem tolakodnak, hagyják uralkodni, kiteljesedni a különféle bogyós gyümölcsöket – szedret, málnát, áfonyát, ribizlit –, rebarbarát, banánt, szilvát, ringlót, barackot…
A morzsa vaj, liszt és cukor keveréke, nem kell tésztává dolgozni, csak összemorzsolni. Ízesíthető fahéjjal, mézeskalács-fűszerkeverékkel, kakaóval, karobbal, de a liszt egy része kiváltható darált dióval, mandulával, mogyoróval, kókuszreszelékkel, zabpehellyel.
Vegán és laktózmentes módra is készíthetjük ezt desszertet a vaj helyett kókuszzsírral vagy kókuszvajjal, gluténmentesen pedig úgy, hogy a liszt helyett darált mandulát és mogyorót, zabpelyhet használunk. Mindegyik változat illatos és kellemesen ropogós lesz, isteni!
Szedres-almás crumble (morzsasüti)
Hozzávalók:
Elkészítés: Kevés vajjal kikenünk egy nagyobb vagy több kisebb piteformát. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, majd belekockázzuk a tálkákba, ezután rápotyogtatjuk a szedret, és egyenletesen meghintjük a vaníliás cukorral.
A vajat elmorzsoljuk a cukorral, a liszttel és a zabpehellyel, majd egyenletesen rászórjuk a morzsát a gyümölcs tetejére.
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25–30 perc alatt megsütjük.