Csupa fehérje, alig van benne cukor vagy liszt – de mentesíthetjük is. Gyorsan elkészül, könnyű, finom, lekvárral és mézzel is kínálhatjuk, de kis tejföllel és friss gyümölccsel is isteni.

A túrópalacsintánál a túró nem a palacsinta tölteléke, hanem alapanyaga. Pufók kis palacsinták, a legfontosabb hozzávalók a sovány túró és a tojás, amihez egy kis liszt és cukor társul – helyettesíthető ugyanennyi étkezési kukoricakeményítővel és ízlés szerinti édesítővel –, valamint egy kis sütőpor teszi könnyebbé, pufókká.

Ha reggelire készítjük, fahéjas-mézes joghurttal és friss gyümölccsel, uzsonnára vagy desszertként lekvárral, csokiszósszal, vaníliás cukorral elkevert tejföllel is nagyon finom. Gazdagítható a tésztamassza mazsolával, aszalt áfonyával, apróra vágott aszalt szilvával, aszalt sárgabarackkal...

Forrás:
iStock

Túrópalacsinta

Hozzávalók:

  • 50 dkg sovány túró
  • 3 db tojás
  • 4 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
  • 4 evőkanál cukor vagy ennek megfelelő sztívia, xilit
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy fél rúd vanília kikapart magjai
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 evőkanál vaj vagy olaj

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A tojássárgát a többi hozzávalóval egy keverőtálban összekeverjük. Ezután a fehérjehabot 2-3 részletben a masszába keverjük.

Egy teflonserpenyőben kevés vajat vagy olajat hevítünk, a túrós tésztamasszából evőkanállal lepénykéket teszünk bele, és mindkét oldalukat 3-4 percig sütjük időnként megforgatva.

Papírtörlőre szedjük, majd tányérra tesszük, és édes joghurttal, tejföllel, lekvárral, gyümölccsel tálaljuk.

Forrás:
iStock