Írd be, mit keresel:

Barackos gombóc, amiből nem érdemes keveset készíteni

A szilvás vagy a barackos gombóc a kedvencetek? A tapasztalat úgy mutatja, vannak, akik inkább az egyikért, mások a másikért rajonganak, de az is igaz, hogy nagy viták nem zajlanak e fontos kérdésben, és valljuk be: a kettő jól megfér egymás mellett vagy egymás után. 

Cookta - 2023.07.19.
Barackos gombóc, amiből nem érdemes keveset készíteni

Barackszezonban az egyik legkiadósabb és legfinomabb tartalmas „második” a barackos gombóc. Elég előtte egy sűrű leves, majd jöhet a gombóc, amiből sosem elég. Nem érdemes belőle keveset készíteni: ha már nekiáll az ember a gombócolásnak, készülhet egy nagyobb adag, mert bár frissen az igazi, hidegen is nagyon finom, de egyszerűen át is melegíthető pár perc alatt forró sütőben.

A krumplis tészta készítésénél fontos tudni, hogy a régi krumpli a legjobb hozzá, az újkrumpli túl vizes, ezzel készítve túl sok lisztet venne fel, szalonnássá válna a tészta. A héjában főtt, meghámozott, majd összetört burgonyát pedig mindig hagyjuk kihűlni, mielőtt tésztává dolgoznánk: így a legtöbb nedvesség el tud belőle párologni.

Forrás: iStock

A gombócba rejtett barackot érdemes kimagozni, a mag helyére pedig egy kis fahéjat és 1-1 szem kockacukrot tenni. Aki különlegesebben készítené, tegyen bele egy darabka csokoládét vagy egy kis marcipánt, esetleg 1-1 szem mandulát… így még finomabb lesz.

Sárgabarackos gombóc

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 30-40 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)
  • 2-3 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 kg sárgabarack
  • kockacukor
  • őrölt fahéj
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük, majd leszűrjük, ha egy kicsit hűlt, meghámozzuk, és még melegen áttörjük, kiterítve hűlni hagyjuk. Ha már hideg, enyhén sózzuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a liszt felét, majd összedolgozzuk, és annyi lisztet adunk hozzá gyúrás közben, amennyit felvesz.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, akkora négyzetekre vágjuk, hogy beleférjen majd a barack. A gyümölcsöt kimagozzuk, mindegyik közepébe egy szem kockacukrot és egy kevés őrölt fahéjat teszünk, majd a tésztára tesszük, széleit összefogjuk, és gombócot formázunk belőle.

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és a zsemlemorzsát folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk.

Egy lábasban bő vizet forralunk egy kis sóval, a gombócokat beletesszük a gyöngyöző vízbe. Amikor feljönnek a víz tetejére, még néhány percig hagyjuk főni, majd szűrőkanállal kivesszük, és a pirított zsemlemorzsába tesszük, óvatosan megrázogatjuk, hogy mindenhol bevonja a ropogós morzsa. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.