Írd be, mit keresel:

Cápa a grillen – különlegesség egyszerűen

Aki szereti a halat, szerencsére ma már számtalan fajtát megkóstolhat itthon is, frissen és fagyasztva is kapható mindenféle tengeri gyümölcs és halféle. Még cápa is, ami nagyon egészséges, sovány húsú fajta.

Cookta - 2016.07.26.
Cápa a grillen – különlegesség egyszerűen

Ma már a nagyobb szuper- és hipermarketekben, speciális halas szaküzletekben frissen is kínálnak sokféle tengeri kütyüt, mi valahogy mégis a fagyasztottra szavazunk, már ha itthon vásárolunk. És hogy miért? Annál az egyszerű oknál fogva, hogy a halakat, rákokat már közvetlenül a kifogásuk után a hatalmas halászhajókon feldolgozzák, és azonnal sokkolják, gyorsfagyasztják, így sokkal frissebb, mint a „friss”. Tengerparton csakis frisset vennénk természetesen… 

Egyes fagyasztott halaknál megfigyelhető, hogy egy vékony jégréteg, úgynevezett glazúrjég borítja. Ez szándékos, és általában a csomagoláson is feltüntetik: ez a jégréteg biztosítja a hús oxigéntől való elzárását, így hosszabb tárolás esetén is jobban megőrzi minőségét. 

A cápahúst érdemes alaposan bepácolni sütés előtt, és elsősorban grillen vagy sütőben, serpenyőben, roston sütni – mivel magas a víztartalma, bő olajban nem érdemes sütni. Nagyon sovány, fehér húsú, finom fajta, nagyon egészséges, fehérjében gazdag halféle.

Forrás:
Putóczki Gáborné

Roston sült cápa sajtmártással

Hozzávalók 5 személynek:

  • 1,5 kg cápahús szeletelve
  • 1 db citrom leve
  • halfűszerkeverék
  • koriander
  • bors
  • szőlőmagolaj

A sajtmártáshoz:

  • 2 dl tej
  • fehér bors
  • 1 evőkanál liszt
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A fagyasztott halat hagyjuk kiolvadni, közben pácot készítünk a citrom kifacsart levéből, szőlőmagolajból, a halfűszerkeverékből, a sóból, a borsból és a korianderből, majd a halszeletekre locsoljuk, és lefedve hűtőbe tesszük pácolódni egy éjszakára.

Másnap lecsepegtetjük, és kókuszzsírral kent tepsiben, a sütő grill fokozatán – vagy faszénparázs fölött – 15-20 perc alatt készre sütjük.

A sajtmártáshoz a tejet felmelegítjük. Ízesítjük sóval, borssal, majd a lisztet és a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett szósszá főzzük.

A sült halat párolt rizzsel és a sajtmártással tálaljuk.

A receptet és a fotót Putóczki Gáborné küldte. Köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink receptjeit a Heinz és a Cookta közös grill receptversenyére, értékes ajándékokért! >>

Forrás:
Cookta.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.