Írd be, mit keresel:

Mámoros sangría, tequila és sangrita!

Szenvedély, tűz, fülledt, forró éjszaka, mediterrán kasztanyettás zene, tapadós tánc, na meg a tenger… Felidézhetjük a nyaralós latin pillanatokat itthon is, nem is kell hozzá más, csak egy üveg jó tequila, némi gyümölcs, zöldség és sangría…

Cookta - 2016.07.27.
Mámoros sangría, tequila és sangrita!

Sangre azt jelenti: vér. Sangría pedig: felvágott ér, persze nem ilyen horrorisztikus módon, a név csupán arra a szenvedélyre céloz, ami a déliek számára az életet, a szerelmet, a fájdalmat hevíti, átitatja. Ha igazán szeretnénk átérezni a földi érzelmek minden fájdalmát, mélységét, életteliségét, boldogságát és kétségbeesését, rendezzünk egy sangríás, sangritás, tequilás vacsorát.

Nagyon kis buta az, aki a boltban vesz egy üveg üres, lapos sangríát, és aztán otthon úgy, ahogy van, megissza. Mert az nem arra való. A sangría egy különféle vörösborokból és italokból készült italkeverék alap, amit aztán magunknak kell megfűszereznünk, elkészítenünk és jól lehűtenünk. Hacsak nem csináljuk magunk vásárolta jó kis spanyol borokból… 

A sangría, mivel citruslevekkel hígított bor, enyhén bódító, hűsítő, szomjoltó nedű, ami még mámorosabbá teszi a nyári éjszakát. Ha a mintegy 7%-os alkoholtartalmát keveselljük, keverjünk bele rumot, vagy igyunk inkább tequilát, és mellé csak kísérőnek a sangríát vagy a sangritát. Na de ne siessünk ennyire előre. 

Forrás:
iStock

Sangría

A sangríánk akkor jó, ha könnyű, édes. Elegyítsük citrusokkal és mézzel, hogy olyan mámorító, ütős és hűs legyen, mint egy latin lover csókja. 🙂
 
Narancsos sangría

Hozzávalók:

  • 1 liter vörösbor, lehetőleg spanyol
  • 3 dl fehér rum (ha nem a tequila kísérőjeként fogyasztjuk)
  • 1 db citrom
  • 1 db lime
  • 4 db narancs leve
  • 3 evőkanál méz (vagy cukor)
  • mentalevél

Elkészítés: A gyümölcsöket kockázzuk fel, öntsük rá a rumot és a mézet, majd keverjük át a vörösborral. Szórjuk bele a mentaleveleket. Fogyasztás előtt legalább 3-4 órán át hűtsük. 

Tequila

Nem mindenki tudja, hogy a tequilát nem illik csak úgy a torkunkba önteni. Az igazán élvezetes, vérbő italozáshoz szükségünk lesz citromra és sóra. 

Előkészület: 

  • helyezzünk magunk elé egy üveg jófajta tequilát
  • töltsünk ki egy kupicával
  • negyedeljünk fel egy citromot
  • szerezzünk egy üvegcse sót

Élvezet:

  • nyaljuk meg a kézfejünket, majd szórjuk meg sóval
  • dobjuk le a tequilát egy hajtásra
  • és most harapjunk bele a citromba 
  • hunyjuk le a szemünket, és érezzük az ízeket meg a hatást 
  • ismételjük meg a műveletet néhányszor…

Forrás:
iStock

Sangrita

A sangrita – ami nem összekeverendő a sangríával – egy fűszeres ital, ami a tequila kísérője: a klasszikus recept szerint csilivel, gránátalmasziruppal és citromlével megbolondított narancslé, de létezik paradicsomos változata is, amibe hagyma, csili, citromlé és narancslé kerül a paradicsomlé mellé. Valljuk be, a mi ízvilágunknak elsőre szokatlan ízvilág, de izgalmas kipróbálni.

A mexikói halhatatlan festőnő, Frida Kahlo, aki igencsak szerette a tequilát, így írt a kísérő italként kevert sangritáról a naplójában: „… A sangrita az asszony. Árad belőle a fűszerek és a hagyma illata. Színt és csípős ízt ad a férfias tequilának. Idilli párt alkotnak ők ketten…” 

Sangrita Frida módra

Hozzávalók: 

  • 2 szárított csili
  • 2 evőkanál apróra vágott hagyma
  • 2 csésze paradicsomlé
  • 1 csésze narancslé
  • ½ csésze lime-lé

Elkészítés: A szárított csilit 2 percig forraljuk vízben, majd hűlni hagyjuk, felaprítjuk. A hagymát és a csilit összetörjük egy mozsárban, majd jól kikeverjük a citromlével, sózzuk, és felöntjük a narancslével és a paradicsomlével.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.