Írd be, mit keresel:

Egyszerű fagyidesszert izgalmas történettel – ez a Peche Melba

Zseniális gyümölcsös-fagylaltos kehely a Peche Melba vagy Peach Melba néven ismert klasszikus, ami nemcsak istenien finom – annak ellenére, hogy rém egyszerű elkészíteni –, hanem a története is nagyon izgalmas. Mert van neki – el is meséljük!

Cookta - 2023.07.28.
Egyszerű fagyidesszert izgalmas történettel – ez a Peche Melba

A Peche Melba vaníliás cukorszirupban posírozott őszibarack, vaníliafagylalt és málnaöntet triója – az eredeti recept szerint, amit August Escoffier, a francia gasztronómia egyik kiemelkedő alakja készített Nellie Melbának, az ausztrál szoprán énekesnőnek – mindezt Londonban, 1894-ben. Így mind a francia, mind az angol elnevezés helyes, hiszen ténylegesen elég nemzetközi desszertről van szó.

A fagyikehely történetét maga Escoffier jegyezte le, aki 1889-től kezdődően a londoni Savoy Hotel séfjeként dolgozott. A Covent Garden közelében lévő szállodában, itt szállt meg a híres Helen Porter Mirchell opera-énekesnő, akit mindenki csak Nellie Melbaként emlegetett – melbourne-i születése miatt kapta ezt a nevet. Történt egyszer, hogy Madame Melba két jegyet ajándékozott Escoffier-nak az esti Lohengrin-előadásra. Mint ismeretes, az opera egyik jelenetében feltűnik egy hattyú… Escoffier másnap, egy szűkebb körű fogadásra jégből egy hattyút faragott a díva számára, a két szárnya közé helyezett ezüsttálban szervírozta hódolata jeléül az énekesnő ihlette desszertet.

Forrás: iStock

Az eredeti recept természetesen hamar módosult, újabb és újabb variációk készültek és készülnek ma is: leggyakrabban pirított mandula és tejszínhab is kerül rá, és valljuk be, ezek nem rontják el, sőt… De az eredeti desszertben ezek nem szerepeltek. Vannak, akik eperrel készítik, kekszmorzsával megszórják, vagy friss málnát potyogtatnak a tetejére.

Peche Melba fagylaltkehely

Hozzávalók:

  • 2 szép, érett őszibarack
  • 4 (vagy 8) gombóc vaníliafagyi
  • 20 dkg málna
  • 1 rúd vanília
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítés: Az őszibarackot félbevágjuk, magját kiemeljük, bőrét lehúzzuk. 2,5 dl vizet felforralunk, beletesszük a cukrot, néhány percig főzzük, majd hozzáadjuk a vanília kikapart magjait, és 3-4 percre beletesszük a barackokat, majd szűrővel kiemeljük, lecsepegtetjük, tányéron hűlni hagyjuk.

A málnát a porcukorral összeturmixoljuk – esetleg félretehetünk pár szemet a díszítéshez –, majd sűrű szitán átpasszírozzuk. (Ezt el is hagyhatjuk, ha nem zavarnak a magok.)

A barackokat poharakba vagy kelyhekbe tesszük, 1-1 gombóc vaníliafagylaltot teszünk rá, meglocsoljuk a málnával. Ha van kedvünk, pirított mandulával, friss málnával is megszórhatjuk, kínálhatunk hozzá tejszínhabot is.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.