Írd be, mit keresel:

Mutatós és mennyei: a bacontekercs

Mindig csorog a nyálam, mikor az amerikai filmekben a reggeliző párokat nézem, ahogy a tányérjukra pakolják azt a sok ropogós, kanyargós rózsaszín és pirosbarna bacont. 

Cookta - 2021.07.30.
Mutatós és mennyei: a bacontekercs

De a bacon nemcsak magában isteni, hanem sok-sok ételt tud még pofásabbá és ízletesebbé tenni. Csak annyi kell, hogy ügyesen csavarjunk bele szinte bármit, ami van otthon, és süssük meg. Süthetjük saját zsírján, de kevés vajon is, vagy olajon, esetleg grillen, szabad tűzön

Bár a bacontekercsek kívülről ugyanúgy néznek ki, attól még igen különfélék lehetnek belül. Mert elrejthetünk benne szinte bármit: krumplit vagy spárgát, cukkinit vagy gombát, póréhagymát, padlizsánt, de húsokat is. A száraz csirkemellcsíkoknak például isteni zamatot ad, ahogy a fűszerezett darált húsoknak is. De halat is csomagolhatuk bele, például pisztrángot, esetleg csirke- vagy kacsamájat, de még nyers vagy aszalt gyümölcsöket is.

Forrás:
iStock

Ha gyümölcsöt sütünk, célszerűbb nem túl érett példányokat választani. Ha sajtot tekerünk baconbe, tegyük sütés előtt fél órára előbb a fagyasztóba, különben előbb szétfolyik, mint hogy a szalonna megpirulna. Alapszabály, hogy csínján bánjunk a sóval, vagy hagyjuk is el, mert a bacon eleve sós. 

Kerti sütős tipp

Ha már nincs hely a grillrácson, a parázsban viszont még akad, kreáljunk néhány baconos falatkát helyes kis ezüstfóliás csomagban. Bármit elrejthetünk benne, ami csak van otthon. Csirkemájat vagy virslit, akár még felszeletelt nyers krumplit is, vagy akár a már kissé megszikkadt apró pogácsákat. De az igazi ínyenc meglepetés a baconba csomagolt vöröshagyma vagy a félig készre főzött, tekercselt csemegekukorica. 

Baconbe tekert szűzérme

Hozzávalók 2 személyre:

  • egy szép darab kb. 40 dkg-os szűzérme
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • mustár
  • bors

Elkészítés: A szűzérmét szeletekre vágjuk, és a tenyerünkkel laposra nyomkodjuk. Picit bekenjük mustárral, megborsozzuk. Baconnel körbetekerjük, majd fogpiszkálóval rögzítjük. Vajon vagy olajon megpirítjuk minden oldalát, majd 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Forrás:
iStock

Baconös körteszeletek

Hozzávalók:

  • 2-3 darab nagy, még nem túl érett körte
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • őrölt csili
  • méz

Elkészítés: A körtét meghámozzuk, majd nagy hasábokra vágjuk. Megkenjük kicsit mézzel, megszórjuk csilivel. A szeleteket alaposan betekerjük baconnel, majd megtűzzük fogpiszkálóval. Forró vajban vagy grillen addig sütjük, míg a bacon meg nem pirul. 

Rizzsel vagy gyömbéres krumplipürével tálaljuk. 

Tipp: Banánnal, almával vagy aszalt szilvával is elkészíthető!

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.