Írd be, mit keresel:

Majonéz-alaprecept és 3 izgalmas fűszeres variáció

A majonéz a legegyszerűbb szósz, amit ezer és egy módon felhasználhatunk. Salátaöntetként, mártogatósnak sült krumplihoz, hamburgerbe téve a legnépszerűbb, percek alatt kész szinte semmiből, és fantasztikusan jól lehet fűszerezni, variálni.

Cookta - 2016.08.12.
Majonéz-alaprecept és 3 izgalmas fűszeres variáció

Tojássárga, olaj, só, bors, pici mustár és citromlé. Ez az alap, amit egyszerűen csak össze kell keverni, annyi trükkel, hogy az olajat nagyon lassan, fokozatosan, szinte cseppenként adjuk a keverékhez. Csoda, hogy ezekből a nehéz alapanyagokból ilyen könnyű, krémes finomság lesz. Azért ne legyenek illúzióink: a tetemes mennyiségű olaj nem illan el készítés közben, szóval nem diétás: módjával érdemes fogyasztani, és érdemes egy kicsit csavarni is rajta egy kis fűszerezéssel.

Majonéz (alaprecep)

Hozzávalók:

  • 2 tojássárga
  • csipet só
  • csipet porcukor
  • 1 teáskanál mustár
  • 2,5 dl étolaj
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés: A tojássárgákhoz adjuk a sót, a cukrot, a citromlevet és a mustárt. Botmixerrel kicsit összedolgozzuk, majd folyamatos mixelés mellett hozzákeverjük az olajat is. 2 perc, és kész is a házi, adalékmentes, friss majonéz!

Forrás:
iStock

És akkor variáljuk egy kicsit!

Aioli

Tulajdonképpen fokhagymás majonéz az aioli, Provence és a Côte d'Azur kedvelt mártása, amit sült és főtt húsokhoz, halakhoz, párolt zöldségekhez és salátákhoz is előszeretettel használnak. A francia ail (fokhagyma), vagyis a provanszál ai és az oil (olaj) a leghangsúlyosabb ebben az isteni szószban. 

A kész majonézhez egyszerűen keverjünk 2-3 gerezd fokhagymát, ízlés szerint egy kis citromlével frissítsünk még rajta. A citrus jól kiegészíti a fokhagymát, és istenien illik a halakhoz és tengeri dolgokhoz, de a friss nyári zöldségekhez is, amihez a franciák fogyasztják.

Forrás:
iStock

Gribiche

Eredetileg főtt, vagyis keménytojás összetört sárgája az alap, ebből készül ugyanolyan alapanyagokkal és arányokkal a majonéz, majd finomra vágott 1 evőkanálnyi kapribogyó és csemegeuborka kerül bele, valamint petrezselyem és tárkony, végül a tojásfehérje nagyon apróra vágva. Előnye, hogy a főtt tojás miatt így hosszabban eláll, de készíthetjük úgy is, hogy a klasszikus majonézbe keverjük a kapribogyót, a csemegeuborkát és a zöldfűszereket.

Forrás:
iStock

Wasabis-gyömbéres majonéz

A japán vízitorma és a gyömbér is csípős, ezekkel és egy kevés citromlével nagyon izgalmas, csípős szószt készíthetünk majonézből. Halakhoz, de grillezett csirkemellhez is szuper: izgalmas és pofonegyszerű. Csipetnyi wasabipor, diónyi gyömbér lereszelve és fél citrom leve kerüljön a majonézbe, elkeverjük, és máris kész a keleti hangulatú különleges mártás.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.