Írd be, mit keresel:

Mindig legyen otthon pesto!

Itália minden zamata egy kis üvegcsében, ami szépen elfér a frigóban, és bármikor előkapható. Ha van otthon házilag készített pestónk, bármikor összedobhatunk egy finom vacsorát, de akár a váratlan vendégeket is megvendégelhetjük egy szemvillanás alatt. 

Cookta - 2016.08.17.
Mindig legyen otthon pesto!

Pesto sokféle létezik, a legismertebb a bazsalikomos, ami Genovából származik, létezik is egy alaprecept, amit nemsokára elárulok, de nem kell ehhez ragaszkodni, mert ez is egy olyan ételféle, amit bármikor kedvünkre variálhatunk. Az olaszok leginkább a főtt tésztára vagy a rizottóra teszik a pestót, de felhasználható kedvünk szerint akár hús mellé, rizsre, kenyérre vagy zöldséglevesek ízesítőjeként. Az előbb falra festett váratlan vendégeket például megkínálhatjuk apró pirítósokra pakolt pestóval, melynek tetejét díszíthetjük paradicsomkarikával, vékonyra szelt retekkel vagy olajbogyóval. Nem kell félnünk attól, hogy megromlik, mert ha az olaj ellepi a tetejét, és a hűtőben tartjuk, akár 2-3 hétig is tökéletes marad. De először is nézzük meg, hogyan is áll össze az eredeti genovai pesto.

Forrás:
iStock

Pesto alla genovese

Hozzávalók:

  • 1 dl olívaolaj
  • 2-3 maroknyi friss bazsalikomlevél
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4-6 evőkanál frissen reszelt parmezán és/vagy juhsajt
  • 1 evőkanál fenyőmag vagy dió, mandula
  • só (nem kötelező, utólag is sózható)

Elkészítés: Ha romantikus alkat vagy, végy egy helyes mozsarat, és zúzz benne össze minden hozzávalót, majd keverd össze. Ha modern konyhád van, turmixgépet is használhatsz, de ne akard teljesen pépesre dolgozni, mert akkor az igazi, ha itt-ott fellelhetők benne az alapanyagok. 

Forrás:
iStock

Variációk pestóra

Ha a genovai pestónk sikerült, kísérletezhetünk másfajta változattal is. 

  • Az eredeti változatot még pikánsabbá tehetjük egy kis borssal vagy csilivel, esetleg tehetünk bele oregánót és majoránnát is. 
  • A bazsalikom helyett használhatunk például petrezselymet, rukkolát vagy spenótot, de még reteklevelet is. A petrezselymes-fokhagymás pesto például némi citromlével elegyítve kitűnő mártás lehet sült vagy grillezett halakhoz is. 
  • A sajtok közül is választhatunk bármilyen érett, karakteres ízű kemény sajtot, például goudát. Ha selymesebb állagú pestót szeretnénk, a kemény sajt mellé egy krémes juh- vagy kecske-, illetve friss tehénsajt kitűnő választás
  • Alapfeltétel, hogy a pesto lényege az olaj, de ez lehet szezámolaj vagy dióolaj is, esetleg vegyítve az olívával. 
  • A fenyőmag mellé vagy helyette tehetünk bele diót és/vagy kesudiót, mandulát.
  • Ha valaki nem szereti a fokhagymát, helyettesítheti nagyon apróra vágott újhagymával vagy snidlinggel. 

Forrás:
iStock

Pikáns zöldsaláta pestóval

Hozzávalók: genovai pesto (a fent leírt recept alapján), jégsaláta, római saláta vagy rukkola, kecskesajt, szárított paradicsom, dióbél, esetleg ringli vagy füstölt lazac (nem kötelező), Cayenne-bors, citrom

Elkészítés: A salátánk alapja a jégsaláta, de mellé válasszunk egy másik fajtát is, amelynek önmagában is van egy kis karaktere, például római salátát vagy rukkolát. A jégsalátát tépkedjük össze kis szeletekre, a római salátát vágjuk bele nagyobb darabokban vagy szórjuk közé a rukkolát. Csavarjunk rá egy kevéske citromot. Keverjük hozzá a szárított paradicsomot és a ringlit (apró szardellaszeletek kapribogyóra tekerve) vagy a füstölt lazacot kis szeletekre tépkedve, de a halak elhagyhatók. A dióbeleket törjük kisebb darabokra, és forró serpenyőben kissé pirítsuk meg, a kecskesajtot kockázzuk fel, és mind mehetnek a salátába. Mikor minden belekerült, locsoljuk meg a pestóval, és hintsük meg kevés Cayenne-borssal. Pirítóssal tálaljuk. 

Forrás:
iStock

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.