Sokan talán még emlékeznek rá, vagy hallották szüleiktől-nagyszüleiktől, hogy harminc-negyven évvel ezelőtt Magyarországon hiánycikknek számított a banán. Nos, van egy rossz hírünk: öt-tíz éven belül ismét azzá válhat, ráadásul nemcsak nálunk, hanem az egész világon!

Vannak dolgok az életben, amelyek annyira egyértelműnek tűnnek, hogy bele se gondolunk, mi lenne, ha egyszer eltűnnének, ilyenek például a gyümölcsök. Pedig képzeljük csak el: hiába innánk meg reggelire gyorsan egy finom, édes banánturmixot, vagy hiába sütnénk egy isteni banánkenyeret, sajnos nem lenne miből. Ijesztően hangzik, ugye? Ráadásul az unokáink talán már a Banános Joe-t sem fogják majd érteni...

A banán eltűnésének problémája nem új keletű, hiszen lassan már húsz éve fenyegetnek vele bennünket a kutatók. A lehetséges kipusztulásért egy három gombafajtából összetevődő, gyorsan fejlődő betegség, a sigatoka a felelős. Bár 2003-ban úgy tűnt, sikerült kiirtani az egyik legerősebb fajtáját, a fekete sigatokát, most újabb mutációja alakult ki, így tehát ismét nehézséggel kell szembenéznie a tudósoknak, a kilátások pedig nem túl jók: ha a dolgok továbbra is így folytatódnak, meglepően hamar, akár öt-tíz éven belül teljesen eltűnhet a banán, legalábbis abban a formájában, amiben mi most ismerjük. A megoldás pedig sokak számára nem túl kecsegtető, a kutatók ugyanis jelenleg nem a gomba kiirtásán, hanem a banán genetikai módosításán dolgoznak, ami természetesen ellenállóvá tenné a gyümölcsöt a gyilkos kórral szemben. Lehetséges, hogy tíz év múlva teljesen mást fogunk érteni a banán alatt, mint most?

Mindenesetre addig ne csüggedjünk, inkább használjuk ki ezt az édes, lendületet adó gyümölcsöt, amíg lehet! A legjobb banános receptjeinket itt találjátok, a teljes tanulmányt pedig a PLOS Genetics oldalán olvashatjátok.

Jól nézzük meg, amíg lehet!
Jól nézzük meg, amíg lehet!
Forrás:
iStock