Írd be, mit keresel:

Az igazi házi fehér kenyér – kívül ropogós, belül foszlós

Augusztus 20. az egyik legrégebbi magyar ünnep, az államalapítás és egyben az új kenyér ünnepe. Miért is ne ünnepelhetnénk meg ezt a napot saját sütésű kenyérrel?

Cookta - 2016.08.19.
Az igazi házi fehér kenyér – kívül ropogós, belül foszlós

Persze a kenyérsütéshez azért némi tapasztalatra is szükség van, de egy kis elszántsággal kezdő háziasszonyok is bátran hozzáláthatnak. A kenyértésztát megdagaszthatjuk pl. kenyérsütő gépben, sőt készre is süthetjük, de dagaszthatjuk egyszerűen a robotgép dagasztószárával, a bátrabbak – mert azért egy kis munkával jár – pedig kézzel is megdagaszthatják.

A kelésre hagyjunk elég időt, és a vizes spricceléseket is érdemes betartani, mert ettől lesz tökéletes állagú, belül foszlós, kívül ropogós az ünnepi kenyerünk.

Forrás:
Kard Éva

Házi fehér kenyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1/2 evőkanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1/2 teáskanál cukor
  • 1,5 dl langyos víz
  • 4 dkg olvasztott vaj

Elkészítés: Én kenyérsütő géppel dagasztottam meg a tésztát, de természetesen ezt a műveletet kézzel is elvégezhetjük. Öntsük bele a kenyérsütő gép üstjébe a langyos tejet, a szintén langyos vizet és az olvasztott vajat. Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd szórjuk a tetejére a cukrot, és morzsoljuk rá az élesztőt. Ezután indítsuk el a dagasztóprogramot, és dolgoztassuk ki a tésztát.

Amikor a tészta elkészült, vegyük ki az üstből, majd lazán gyúrjuk át egy kicsit. Ezután tegyük bele egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre vagy szilikonlapra, majd formázzuk meg. Egyszerűen csak lapogassuk el a tenyerünkkel úgy, hogy egy nagyobb kört kapjunk. Ezután mindkét oldalról hajtsuk be a tésztát a közepéig, és középen nyomkodjuk le. A felső részén megint hajtsuk be úgy, hogy háromszög alakot kapjunk.

Ezután tekerjük fel úgy, hogy tekerés közben a két oldalát is húzzuk kissé alá, hogy a még meg nem formázott rész ne legyen szélesebb a megformázottnál. A végén csípjük össze a tésztát, majd fordítsuk meg, és kicsit még formázzunk rajta, hogy szép kenyérformája legyen.

Egy jénai tálat béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a megformázott veknit, és helyezzük rá a jénai tetejét. Ezután tegyük 30 percre langyos helyre, és kelesszük meg újra a tésztát. (Jénai hiányában tehetjük kacsasütőbe, fazékba… tetszés szerint a tésztát.)

Amikor a tészta megkelt, vegyük le a jénai tetejét, majd pengével vagy éles késsel metsszük be három helyen a tetejét. Ezután spricceljük le hideg vízzel mind a kenyér, mind pedig a jénai tetejét. A lespriccelt tetőt ezután helyezzük vissza a jénai tálra.

Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra, majd helyezzük be a jénait, és 35-40 percig süssük a kenyeret. Ezután vegyük ki a sütőből, majd nagyon óvatosan vegyük le a jénai tetejét, és spricceljük – vagy ecsettel vékonyan kenjük le – újból a kenyeret vízzel. Ezután tegyük vissza TETŐ NÉLKÜL a sütőbe, és a hőfokot vegyük egy kicsit nagyobbra, majd süssük szép pirosra. Én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 40 percig, majd a tetőt levéve még kb. 15 percig.

Amikor a kenyér szép pirosra sült, vegyük ki a sütőből, majd helyezzük át egy rácsra. Ezután megint spricceljük le hideg vízzel, majd hűtsük ki egészen.

Egy nagyon finom, az ünnephez illő kenyeret fogunk kapni, melynek a héja jó ropogós, a belseje pedig puha, foszlós.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.