Írd be, mit keresel:

Egyszerű és egészséges gyors fogás sütőtökkel

Megjelent a piacokon és a zöldségeseknél a napsárga sütőtök, és bár az egyik leggyakoribb zöldségféle lesz az asztalunkon hosszú hónapokon át, nem tudunk ellenállni neki, és egy könnyű, egészséges, izgalmas fogásba tesszük a szezonban először.

Cookta - 2016.09.08.
Egyszerű és egészséges gyors fogás sütőtökkel

A sütőtökös rizottó az egyik legkedveltebb fogás, de nagyon nehéz tökéletesen elkészíteni, hiszen a sütőtök gyorsan megfő, a rizs lassabban, így általában az egyik pépes lesz, mire a másik megpuhul, vagy ha a sütőtök épp jó lenne, a rizs még meglehetősen kemény. Ezért jó megoldás a bulgur, ami sokkal gyorsabban elkészül, mint a rizs, és nagyon hasonlatos tulajdonságokkal bír, mint a rizs. A bulgur nem más, mint beáztatott, csírázásra indított búza, amiben beindul az élet és az enzimek, majd kicsit összetörik, megszárítják, így a sok-sok életerőt tartalmazó gabonát tartósítják. Egészséges, gyors és finom, főételnek, salátának, köretnek is szuper.

A sütőtökös bulgur-rizottó sajttal megszórva önmagában is kiadós és teljes fogás, de megkoronázhatjuk egy fehérjében gazdag hófehér húsú tőkehallal, megfelelően fűszerezve. A tőkehal a legfehérebb, legsoványabb tengeri halak egyike. Mivel zsiradékot egyáltalán nem tartalmaz, nagyon könnyű túlsütni, kiszárítani, szárazzá tenni – vagyis nehéz jól elkészíteni, de csak azért, mert tényleg röviden szabad sütni ahhoz, hogy kellően omlós, szaftos maradjon. Nagyon finom kis citrommal, csilivel, de pácolhatjuk egy kis fokhagymás olajjal is.

Forrás:
iStock

Csilis tőkehal sütőtökös bulgurral

Hozzávalók:

  • 2,5 dl bulgur
  • 40 dkg sütőtök
  • 5 dl víz vagy alaplé
  • 2 szál újhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • diónyi gyömbér
  • 4 tőkehalfilé
  • 1 citrom
  • 1 friss csilipaprika
  • 1 kávéskanál édesköménymag
  • olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Az újhagymát karikákra vágjuk. A gyömbért és a fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük.

Kevés olívaolajon megfonnyasztjuk az újhagymát, rádobjuk a sütőtököt és a leöblített bulgurt, 2-3 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, felöntjük a borral, és kevergetve addig pároljuk, míg eltűnik a folyadék, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, felöntjük a vízzel vagy alaplével, és lefedve néhány perc alatt megpároljuk.

Közben a halfiléket sózzuk, borsozzuk, fél citrom levével meglocsoljuk, majd kevés olívaolajon sütni kezdjük, mellédobjuk a másik fél citromot felkarikázva, megszórva a friss csilipaprikával és az édesköménymaggal. 2-3 perc sütés után megfordítjuk a halfiléket, és még 1-2 percig sütjük.

A sütőtökös bulgurt tányérokra szedjük, és a csilis halfilékkel tálaljuk. Friss petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva még finomabb.

Forrás:
iStock

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.