Írd be, mit keresel:

Heston Blumenthal szerint ilyen a tökéletes hús sült krumplival

A kíméletlen professzionalizmusáról ismert perfekcionista szakács munkásságát ámuljuk és bámuljuk: a tévéműsoraiban látott hihetetlen gasztronómiai kísérletek, a végletekig igényes sztárszakács különös kalandjai, történelmi ihletésű műsorai lenyűgöznek mindenkit: leesett állal bámuljuk, csodáljuk. Jó, jó, de mennyire hasznos az ő szakácskönyve egy gasztronómiára nyitott és kíváncsi, ám mégiscsak házi körülmények között ügyeskedő lelkes amatőrnek?

Cookta - 2016.09.21.
Heston Blumenthal szerint ilyen a tökéletes hús sült krumplival
Megrendelem!

Megrendelem!
Forrás:
Alexandra.hu

Azt tényként állíthatjuk, hogy Heston Blumenthal tökéletesen ismeri az alapanyagokat és meglehetősen kreatív. Ez pedig épp az, ami egy jó ételhez szükséges. Meg persze egy kis lelkesedés, de ebben sem szűkölködik az angol csodabogár. A többi pedig show, kíváncsiság, kaland – de biztosak lehetünk abban, hogy ő is naponta legalább háromszor eszik, és nem mindig hipermodern és molekuláris, extrakülönleges és überfantasztikus kísérleti különlegességeket. Még szép.

A Heston Blumenthal otthon egy remek könyv, és bizonyság arra, hogy ez a hihetetlen tudás otthon is jól használható – egyszerű receptekkel, mégis különleges fogásokkal, néhány fura kombinációval frappáns és finom fogások készülhetnek. Semmi laboratórium és különleges technológia, még csak kémiából sem kell ötösre vizsgázni: otthon Heston is tud egyszerűen főzni, de mégis különleges és izgalmas, amit készít.

A szigorúságot parancsoló szemüvegtől (is) jellegzetes sztárséf 1966-ban született Londonban, gyerekkorát az angliai Berkshire-ben töltötte, sőt ma is itt él családjával, feleségével, valamint gyerekeivel, Jackkel, Jessicával és Joyjal. 16 éves volt, amikor egy családi nyaralás alkalmával egy provence-i 3 Michelin-csillagos étterembe látogattak. Lenyűgözte a hely, a szellem, az étel, az elegancia, az igényesség – ekkor döntötte el, hogy ez az ő világa, életcélja pedig a tökéletességig finomított gasztronómia. Nappal egészen egyszerű munkákat végzett, hogy éjszakánként főzhessen, klasszikusokat készített, majd szép lassan elszakadva a hagyományos receptúráktól elkezdett kísérletezni a technológiákkal. Sosem tanulta: autodidakta módon tanult meg főzni, és néhány hét profi konyhai gyakorlatát leszámítva mindent maga kísérletezett ki és talált ki. 

Hús és sült krumpli – ahogy Heston készíti

A jó minőségű alapanyag nem kérdés, de ezt piacról, megbízható hentestől könnyen beszerezhetjük. Nincs szükség különleges hozzávalókra, hogy a különcségeiről és perfekcionizmusáról ismert séf receptjeit elkészítsük. A lényeg a miként és a hogyan, amit hosszan kísérletezett ki – a végeredmény annyira remek, hogy érdemes eltanulni tőle!
Heston Blumenthal szerint a tökéletes sült krumplit elő kell főzni, kétszer sütni, közben egy kicsit pihentetni. Nem szükséges hozzá semmi extra – a technológia a lényeg. A sült krumpli szerelmeseinek érdemes kipróbálni!

A tökéletes sült krumplihoz a krumplit meghámozzuk, hasábokra vágjuk, és legalább öt percig folyatjuk rá a vizet, hogy minél több keményítő távozzon belőle, majd enyhén sós vízben gyöngyözve főzzük. Leszűrjük, rácsra tesszük, hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük 30 percre. Ezután 130 fokra hevített olajban 5 percig sütjük, szűrőkanállal kiszedjük, kiterítjük, hűlni hagyjuk, majd a fagyasztóba tesszük egy órára. Az olajat 180 fokosra hevítjük, és kb. 7 perc alatt készre sütjük a pihentetett, elősütött burgonyát.

A húshoz is fontos a jó alapanyag – a piaci, házi a legjobb. Mondjuk Mr. Blumenthal képes érte beutazni a fél világot, de egy szép tanyasi kacsamellel is tökéletes lesz. Ehhez a kacsamellfilét beirdaljuk, sózzuk, 1-2 evőkanál kínai ötfűszerkeverékkel meghintjük, kézzel kicsit lelapogatjuk. Egy serpenyőt szárazon felhevítünk, a kacsamellet a bőrös felével lefelé beletesszük, 3 percig sütjük, majd megfordítjuk, ezt az oldalt 1 percig sütjük, majd újra a bőrös fele jön 3 percig, majd 1 percig a másik. Még kétszer megismételjük, majd a serpenyőből kivéve 7 percig pihentetjük. Átlósan felszeletelve tálaljuk.

Objektum doboz

A tökéletes rozé kacsamellet a még tökéletesebb sült krumplival tálalhatjuk, de érdemes hozzá még egy könnyű salátát is készíteni a Heston Blumenthal otthon szakácskönyvből!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.