Írd be, mit keresel:

Mindenmentes őszi vitaminbomba fügével és gyömbérrel

Pár perc alatt elkészíthető glutén-, tej-, tojás- és cukormentes, alakbarát finomság őszre hangolva. 

Cookta - 2016.09.21.
Mindenmentes őszi vitaminbomba fügével és gyömbérrel

Tavaly ettem életemben először nyers fügét, és azonnal beleszerettem: a finom íz mellett még érdekessé is teszik az apró magvak, amik rágás közben ropognak az ember foga alatt. Úgyhogy amikor megláttam, hogy éppen akciós a helyi boltban, vettem is azonnal néhány szemet, és elhatároztam, hogy csinálok egy olyan édességet belőle, ami amellett, hogy még jobban ráerősít erre az izgalmas ropogásra, az influenzaszezonra is felkészít. Így született meg ez az édes-savanyú, őszi vitaminbomba. 

Forrás:
Zita

Milyen vitaminokat tartalmaz?

A fügének hála a kis golyócskák gazdagok A-, B1- és B2-vitaminban, ómega-3 zsírsavban (ahogy a chiamag is), a hozzáadott citromlé és alma a C-vitamin-tartalmát erősíti. A benne lévő gyömbér pedig elterjedt népi gyógyászati alapanyag, többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és köhögéscsillapító hatásai miatt használják. Az A-, C-, E- és B-vitaminok mellett még sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz. A gyömbért és a kurkumát is próbálom mostanában minél több általam fogyasztott ételbe becsempészni, hátha nemcsak papíron gyulladáscsökkentő hatásúak, és még hatékonyabbá teszik az autoimmun betegségeimmel vívott küzdelmemet. Meglátjuk.

A szénhidrátokról és a vegán malachúsról

A teljes recept 62,9 gramm számolós szénhidrátot tartalmaz (a 160 grammos diéta irányelvei szerint nézve) amaránt nélkül, ennyi „tésztából” nekem végül 24 darab golyóra futotta. Ez azt jelenti, hogy egy golyó nagyjából 2,6 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ennek kicsit több mint egyharmadát teszik csak ki a lassan felszívódó szénhidrátok, tehát ez az őszi vitaminbomba tízóraiként nem, de uzsonnaként biztonsággal beilleszthető az inzulinrezisztens étrendbe. 

Remélem, nem sértek meg senkit ezzel, de muszáj elmesélnem a vegán malachús történetét röviden: már hetek óta tűkön ülök, ugyanis kaptam egy malac alakú nyomóformát, és alig vártam, hogy bevethessem valamelyik receptnél. Ma pedig végre eljött ez a dicső pillanat is, kipróbáltam, hogy milyen golyó helyett malacos mintára igazítani a masszát. Nagyon tetszett a végeredmény, mondtam is itthon, hogy ma vegán malachús lesz a nasi. Biztos vagyok benne, hogy a gyerekek is értékelik az állatos uzsonnát, szóval érdemes kísérletezni. (Nálunk nagy sláger még a tyúk is.) 

Forrás:
Zita

Az őszi vitaminbomba receptje

A recept nagyon egyszerű, 10 perc alatt elkészül. A golyók helyett ki is nyújthatod a „tésztát”, azt felszabdalva csinos müzliszeleteket is lehet formálni belőle.

Gyömbéres fügegolyó

Hozzávalók:

  • 18 dkg friss füge
  • 8 dkg mandula
  • 5 dkg alma
  • 2,5 dkg hajdinapehely (vagy gluténmentes zabpehely)
  • pár csepp citromlé
  • kisujjnyi gyömbér
  • 1 evőkanál xilit
  • 3 evőkanál chiamag
  • csipet só
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • szerecsendió
  • kurkuma
  • puffasztott amaránt a díszítéshez (igény szerint)

Elkészítés: A mandulát törjük össze apró darabokra egy aprítógép segítségével. Ha kész, öntsük ki egy tálba, és tegyük félre.

Tegyük bele a fügét, az almát, a gyömbért, a xilitet és a fűszereket az aprítóba, pépesítsük össze őket.

Az amaránt kivételével most már összekeverhetünk mindent. Közben kóstoljuk meg, hogy elég édes és fűszeres-e a massza. Ha nem vagy elégedett az állagával, tetszés szerint módosíthatod víz vagy chiamag hozzáadásával.

Ha kész, tiszta kézzel formáljunk kis golyókat. Ha szeretnénk, beleforgathatjuk őket puffasztott amarántba is.

Forrás:
Zita

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.