Írd be, mit keresel:

Befőzési kisokos – így dunsztoljuk be a nyarat!

Befőtt, lekvár, kompót, dzsem, szörp és savanyúság. Nincs olyan, aki ezek közül ne szeretne legalább egyet. Nemcsak az ízük miatt, hanem mert visszarepítenek a gyerekkorunkba, amikor a nagyszüleink kamrapolcáról lekaptuk, majd a frissen sütött palacsinta vagy egy jó kis pörkölt mellé bonthattunk belőlük egy üveggel. De értékeljük annyira, hogy már ne csak együk, hanem készítsük is?

Cookta - 2016.09.22.
Befőzési kisokos – így dunsztoljuk be a nyarat!

Miért jobb a házi finomság, mint a bolti?

  • Tudjuk, mi kerül bele, akár a kertünkből, akár a piacról származik, ha van rá mód, érdemes a helyi, illetve vegyszermentes „zöldeket” használni.
  • Bőven marad majd benne vitamin, pláne, ha nem főzzük túl!
  • Úgy ízesíthetjük, ahogyan csak szeretnénk.
  • Jóval kevesebb cukrot használhatunk fel hozzájuk, mint amennyit a készen kaphatóak tartalmaznak. Sőt, akár mézzel is édesíthetünk.
  • Akkora üvegekbe porciózhatjuk, amikről tudjuk, hogy viszonylag hamar el fogjuk pusztítani, így nem romlik majd ránk a felesleg.
  • A karácsonyi ajándékokra is kevesebb időt kell majd fordítani, hiszen egy csinos üvegben, egy kedves kis cédulával a nyakán már meg is oldottuk a meglepetések egy részét.

Forrás:
iStock

Befőzési kisokos

  • Tévhit, hogy a kissé öregecske vagy ütődött gyümölcsök és zöldségek jók lesznek befőzéshez. Ez sajnos nem igaz, mert egy sérült gyümölcstől erjedésnek indulhat az egész üveg finomság.
  • Mindig mindent jól mossunk meg, ha kell, pucoljuk meg és magozzuk ki, és minden esetben szabaduljunk meg a gyümölcs sérült részeitől!
  • Fertőtlenítsük az üvegeket, mielőtt megtöltjük.
  • Nem szükséges tartósítószert használni: a tiszta üvegek, illetve tiszta gyümölcsök, a befőzési eljárás és a cukor, sőt akár az alkohol is garantálja, hogy sokáig eltartható legyen a csemege.
  • Inkább kisebb üvegekbe porciózzuk a lekvárokat és társaikat, ne főzzünk belőlük ipari mennyiséget, mert mire minden megpuhulna az edényben, addigra az összes vitamin is távozna belőle. Mindent csak mértékkel!

További tudnivalók, tippek, ötletek és letölthető csinos címke itt >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.