Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én gyerekkoromban – kertvárosi gyerek lévén – minden vasárnap délelőtt, míg anyukám otthon az ebédet készítette, a pécsi vásárban múlattam az időt. Egyvalami mindig biztos pont volt: A MÉZES PUSZEDLI-árus bácsi. 

Nem múlt el úgy vasárnap, hogy ne vásároljak a kevéske zsebpénzemből mézes puszedlit, és ez a mai napig így is van, ha bármikor, bárhol meglátom a piacokon, vásárokon, fesztiválokon vagy méhészboltokban. Egyszerűen imádom. :) 

Nyilvánvalóan nem is kérdés, a házi mézes puszedlinél azonban nincs jobb. Készítsétek el ti magatok, egyáltalán nem bonyolult! Az elkészítése az alábbi videóban, a részletes recept pedig alatta található.

Objektum doboz

Békebeli mézes puszedli

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 5 g kakaópor
  • 3 g mézeskalácsfűszer
  • 4 g szódabikarbóna
  • 15 dkg méz
  • 1 egész tojás + 1 sárgája
  • 3 dkg tejföl
  • 8 dkg vaj
  • 1 narancs lereszelt héja
  • fél narancs leve

A mázhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 24 dkg porcukor

Elkészítés: Az alapanyagokat egy keverőtálba kimérjük, majd alaposan összedolgozzuk. A viszonylag lágy tésztát 15 percet pihentetjük.

A tésztából kis gombócokat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd 175 fokos sütőbe toljuk, és 12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a tojásfehérjét a porcukorral krémesre keverjük, majd a kihűlt puszedliket megmártjuk benne, hagyjuk megszáradni, majd kínáljuk, tálaljuk, büszkén megesszük.

Forrás:
Mikes Márk