Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én gyerekkoromban – kertvárosi gyerek lévén – minden vasárnap délelőtt, míg anyukám otthon az ebédet készítette, a pécsi vásárban múlattam az időt. Egyvalami mindig biztos pont volt: A MÉZES PUSZEDLI-árus bácsi.
Nem múlt el úgy vasárnap, hogy ne vásároljak a kevéske zsebpénzemből mézes puszedlit, és ez a mai napig így is van, ha bármikor, bárhol meglátom a piacokon, vásárokon, fesztiválokon vagy méhészboltokban. Egyszerűen imádom. :)
Nyilvánvalóan nem is kérdés, a házi mézes puszedlinél azonban nincs jobb. Készítsétek el ti magatok, egyáltalán nem bonyolult! Az elkészítése az alábbi videóban, a részletes recept pedig alatta található.
Békebeli mézes puszedli
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 10 dkg rétesliszt
- 10 dkg porcukor
- 5 g kakaópor
- 3 g mézeskalácsfűszer
- 4 g szódabikarbóna
- 15 dkg méz
- 1 egész tojás + 1 sárgája
- 3 dkg tejföl
- 8 dkg vaj
- 1 narancs lereszelt héja
- fél narancs leve
A mázhoz:
- 2 tojásfehérje
- 24 dkg porcukor
Elkészítés: Az alapanyagokat egy keverőtálba kimérjük, majd alaposan összedolgozzuk. A viszonylag lágy tésztát 15 percet pihentetjük.
A tésztából kis gombócokat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd 175 fokos sütőbe toljuk, és 12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a tojásfehérjét a porcukorral krémesre keverjük, majd a kihűlt puszedliket megmártjuk benne, hagyjuk megszáradni, majd kínáljuk, tálaljuk, büszkén megesszük.
