Amikor a villányi vörösökkel beindult a modern magyar borkultúra, még mindenki a cabernet sauvignonra esküdött. Aztán ahogy teltek-múltak az évek, a hangsúlyok módosultak. Abban a szakértők és a borászok is biztosak voltak, hogy Bordeaux népszerű fajtái, vagyis a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot kiváló minőséget adnak a legdélebbi magyar borvidéken. De melyik legyen a vezérfajta? Ez bizony csak néhány éve dőlt el.

Michael Broadbent, az angol borkritikus, szakíró, a világszerte egyik legnagyobb szaktekintély már 2000-ben kijelentette: a cabernet franc megtalálta természetes otthonát Villányban. A borászoknak kellett még egy évtized, mire el is hitték, hogy a cabernet franc valóban egyedi és különleges minőséget tud itt.

Forrás:
iStock

Honnan is származik a fajta? A mai feltételezések szerint Délnyugat-Franciaországból hozták be először a Loire-völgybe, majd később Bordeaux-ba. A fajta egyébként három népszerű szőlőfajta őse is: a cabernet sauvignon, a merlot és a carménère fajták egyik szülőjeként azonosították a DNS-vizsgálatok.

Villányban már a XIX. század végétől biztosan jelen van, a filoxéra elleni küzdelem során érkezett be Teleki Zsigmondnak köszönhetően, a pince féltett bora gyakran a franc volt, a nyolcvanas évek végén már az egykori borkombinát is hozott ki olyan cabernet franc-t, amelyek emblematikusak lettek a borforradalom hajnalán, például az 1987-es volt ilyen.

Forrás:
iStock

Megrendelem!
Megrendelem!
Forrás:
Alexandra.hu

A néhány éve elfogadott eredetvédelem szerint a Villányi Franc prémium vagy szuperprémium kategóriás bor lehet. A szőlőfajta ugyanis ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol az ültetvények 14 százalékát teszi ki. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. 

A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is. Legalább egyéves fahordós érlelést kap, s a hosszú palackos érlelést is meghálálja.

A világban is egyre népszerűbb, egyre több vidéken kísérleteznek vele, bár hagyománya csak a Loire-folyó völgyében van az önálló, fajtatiszta palackozásnak. Ha Chinon, Saumur, Bourgueil nevet látunk egy címkén, onnan a vörös nagy valószínűséggel cabernet franc lesz. Észak-Olaszországban, Argentínában vannak még jelentősebb ültetvények, az európai stílusokról egyébként novemberben tartanak Villányban szakmai konferenciát és kóstolónapot a nagyközönségnek, ahol alaposabban lehet ismerkedni a Villányi Franc-ok világával, de bele lehet kóstolni majd a külföldi érdekességekbe is.

Ha igazán különleges, egyedi és kiváló vörösbort szeretnénk Villányból, akkor egyre inkább a cabernet franc lesz a jó választás, legalább két tucat kiváló pincészet foglalkozik komolyabban ezzel a fajtával, már van – és folyamatosan növekszik – a választék. 
 

Forrás:
iStock