Írd be, mit keresel:

Fantasztikus hamburgerek házilag

A hamburger megosztó étel: tipikusan sok vacak és igénytelen változatot kóstolhattunk, ettől rátapadt sok negatív címke, pedig a szaftos húspogácsa, a jól variálható buci és a belevaló izgalmas szószok lehetőséget adnak arra, hogy a hamburger a világ egyik legfinomabb fogása legyen. Praktikus tippek és könyvajánló!

Cookta - 2016.10.06.
Fantasztikus hamburgerek házilag

Szerencsére kezdi visszanyerni megbecsülését a hamburger, az igényesebb street food éttermeknek, a bloggereknek és a házi változatoknak köszönhetően. Minőségi éttermek is az étlapjukra veszik, sokféle variációban kínálják az isteni húsos, halas, vegetáriánus, sőt, vegán burgereket. Ezen felbuzdulva pedig otthon is egyre gyakrabban készülnek a különféle, buciba rejtett, húsos és húsmentes hamburgerek.

Amerikainak gondoljuk, pedig eredetileg nem az az Újvilág, sőt az egész világ legnépszerűbb szendvicse, a hamburger. Ahogy a neve is árulkodik, német bevándorlók ismertették meg a népszerűségét megteremtő Amerikával a praktikus, sokféleképpen összeállítható, egyszerűen elkészíthető, könnyen fogyasztható, futtunkban is tökéletesen megehető street food fogást.

Forrás:
iStock

Klasszikusan marhahúsból készül, de a húspogácsa alapja lehet szaftos kacsa, karakteres bárány, halhús is, sőt akár vega vagy vegán zöldséges vagy tofus burger. Mi minden kerülhet még a buciba? Bőséges saláta, friss és szezonális zöldség, sajt, savanyúság, ketchup és más szósz, aioli, guacamole – mind jól illik a szaftosra sütött hamburgerhez. Temérdek a variációs lehetőség! És a köret is sokféle lehet: a sült krumplit is kiválthatjuk sütőben sült édesburgonyával, zeller-burgonya keverékkel, és persze a bucit is készíthetjük rozsosan, zabpelyhesen, de készíthetünk ciabattát is a burgerünkhöz.

Megrendelem!

Megrendelem!
Forrás:
Alexandra.hu

A lehetőségek száma végtelen, de jó tudni, hogy ha otthon készítjük, nem kifejezetten fast food, merthogy a buci tésztájának kelnie kell. De megéri! Házi buci, házi húspogácsa, néhány isteni belevaló… Nem olyan bonyolult, viszont ellenállhatatlanul finom.

A legjobb burger otthon

Inspirációt és szuper receptötleteket kínál az Alexandra egyik legújabb szakácskönyve, A legjobb burger otthon. Nemcsak a streetfoodfüggő kamaszokat, de húsimádó, vega és vegán családtagjainkat is elkápráztathatjuk a házi burgerekkel. 

Kedvenc Cookta-recept a könyvből:

Curryburger

Hozzávalók:

  • 4 buci

A húspogácsákhoz:

  • 60 dkg darált sertéshús 
  • 1 száraz zsemle
  • kb. 1,2 dl langyos tej
  • diónyi reszelt gyömbér
  • 1 finomra kockázott hagyma
  • 2 tojás
  • 1-2 teáskanál currypor
  • só, frissen őrölt bors

Valamint:

  • 4 nagy levél saláta 
  • 1 vöröshagyma
  • 4 evőkanál majonéz

Elkészítés: A húspogácsához a zsemlét felkockázzuk, és a tejben kb. 10 percig áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A fűszerek kivételével minden hozzávalót egy tálban alaposan összekeverünk. Ezután ízlés szerint fűszerezzük. Az így kapott masszából vizes kézzel négy húspogácsát formázunk, melyeknek mindkét oldalát 3-4 percig grillezzük. 

A bucikat félbevágjuk, és a vágási felületüket rövid ideig grillezzük. A feltéthez a salátaleveleket megmossuk és lecsepegtetjük. A hagymát megpucoljuk és vékonyra szeleteljük.

A hamburgerzsemlék alsó felére 1-1 kanál majonézt kenünk. Mindegyikre salátalevelet és hamburgerhúst teszünk. A maradék majonézt és a hagymakarikákat szétosztjuk a burgereken. Feltesszük a bucik felső részét, és azonnal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.