Írd be, mit keresel:

Könnyű, krémes, isteni: birsalmás pohárkrém sós karamellel

Az őszi gyümölcsök közül egyik nagy kedvencem a birsalma, mindig a nagymama finom birsalmabefőttje jut róla az eszembe, azóta sem ettem olyan finomat. Most egy nagyon finom pohárkrém desszert készült belőle.

Cookta - 2016.10.07.
Könnyű, krémes, isteni: birsalmás pohárkrém sós karamellel

Igaz, hogy az almával ellentétben a birsalmának nagyon fanyar az íze, így csakis fűszeres lében megfőzve vagy éppen befőttnek eltéve, esetenként pedig birsalmasajtnak elkészítve fogyasztjuk. Az előzőleg megfőzött birsalmából sokszor készítek desszertet, pl. pohárkrémet, így történt ez most is. 

Az alapötlet birsalma-mascarponekrém-sós karamell, és mielőtt még bárki is azt gondolná, hogy teljesen megbolondultam, kijelenthetem, hogy ez nem így van. A sós karamell, melyet kenyérszalonnával, karamellizált cukorból készítettem, nagyon finomra sikerült. Már így magában elropogtatva is finom, de a mascarponekrémmel és a birsalmával egyszerűen abbahagyhatatlan. Lehet, hogy ez sokaknak kissé bizarr összeállítás, de ha egyszer megkóstolja valaki, biztosan megváltozik a véleménye!

Forrás:
Kard Éva

Pohárkrém birsalmával és sós karamellel

Sós karamell 

Hozzávalók:

  • 30 dkg kenyérszalonna
  • 4-5 evőkanál kristálycukor

Elkészítés: A szalonnát vágjuk fel vékony csíkokra, majd apró kockákra. Ezután egy serpenyőben, állandó kevergetés mellett süssük szép pirosra, ropogósra. Szedjük ki a zsiradékból, hűtsük ki egészen, majd egy olajjal vékonyan lekent fém tálcára szórjuk rá, így könnyű lesz majd felvenni a tálcáról, miután megkeményedett a karamell.

A kristálycukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett karamellizáljuk szép aranybarnára. A forró karamellt csorgassuk rá a szalonnakockákra, majd hűtsük ki egészen. Végül a teljesen kihűlt, megkeményedett karamellt tördeljük apró darabokra. Én húsklopfolóval óvatosan megütögettem, hogy apró, morzsalékos legyen.

Forrás:
Kard Éva

Birsalmás-mascarponés pohárkrém

Hozzávaló:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl habtejszín
  • 2 nagy birsalma előzőleg fűszeres lében puhára főzve

Elkészítés: A birsalmát pucoljuk meg, majd a magházat eltávolítva vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízlés szerint ízesítsük cukorral, citromlével, adjunk hozzá egy darabka fahéjat és pár szem szegfűszeget, majd főzzük pár perc alatt puhára. Arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük!!!

A megfőtt birsalmát ezután hűtsük ki, majd tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez. Ízlés szerint több habot is keverhetünk hozzá…

A poharakba kanalazzuk bele a mascarponekrém felét, majd szórjuk meg a sós karamellel. Ezután kanalazzuk rá az alaposan lecsepegtetett birsalmát, majd a maradék krémet. Végül ízlés szerint díszítsük a sós karamellel.

Az elkészült pohárkrémet rögtön tálaljuk, hogy a karamell még jó ropogós legyen. Állás közben a karamell felpuhul a birsalma alatt…

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.