Írd be, mit keresel:

5 nélkülözhetetlen alap a konyhában

Mindenkivel megesik legalább egyszer, hogy kollégiumba, albérletbe vagy új lakásba költözik, és többnyire egyiknek sem jellegzetessége a jól felszerelt konyha. Enni márpedig kell, ha lehet, akkor egészségesen, amit egy kis kreativitással és kevés alapfelszereléssel is sikeresen megoldhatunk.

Cookta - 2016.10.10.
5 nélkülözhetetlen alap a konyhában

Már minimális felszereltséggel is nekiállhatunk egyszerűbb ételeknek: egy tésztaételhez, salátához, leveshez, egy tartalmas tojásételhez, kiadós főzelékhez, de akár egy csirkepaprikáshoz sem kell sok kellék, robotgép. Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb konyhakelléket – feltételezve, hogy hűtő és tűzhely van. Ha hűtő nincs, az még nem tragédia, de akkor ügyelnünk kell arra, hogy ne romlandó alapanyagokkal dolgozzunk, vagy ha igen, akkor csak annyit vegyünk belőlük, amennyit egyszerre el is fogyasztunk. Ha tűzhely sem lenne, akkor érdemes indukciós főzőlapra beruháznunk: ez a leggazdaságosabb és ma már jó áron beszerezhető megoldás a főzéshez, kis helyen elfér, könnyen tisztítható és biztonságos.

Kezdő konyha

Forrás: iStock

1. Miben főzzünk?

Ha csak egyetlen edényt kell választanunk, akkor fura módon a legideálisabb megoldás a wok. Lehet benne sütni és főzni, leves, tészta, egytálétel, reggeli rántotta vagy tükörtojás is tökéletesen készíthető benne. Ha van lehetőség második és harmadik opcióra is, akkor egy palacsintasütésre is alkalmas serpenyőre és egy kisebb lábas, nyeles edényre voksolnánk.

2. Előkészítéshez és fogyasztáshoz

Evőeszköz, mély- és lapostányér, valamint egy éles kés, legalább egy falapát és egy merőkanál mindenképpen szükséges, ezekkel már mindent megoldunk az előkészítés és a főzés során. Szűrő nem kell: a tésztát a wok tetejével megoldhatjuk, ha kis rést hagyunk, a wokban egy salátát is összeforgathatunk egy villa és kanál segítségével, de ha szeretjük a salátát, egy tálra is beruházhatunk: gyümölcsök vagy zöldségek tárolására is tökéletes.

3. Vágódeszka – nem csak aprításhoz

Sok alapanyagot összevághatunk kézben is, mint a krumplit, a zöldbabot, az uborkát, a paradicsomot, a paprikát vagy a sajtot, de húshoz már jól jön a deszka, ráadásul még edényalátétként is használhatjuk a forró étel tálalásakor. A zöldfűszereket is lehet kézben vágni, de sokkal egyszerűbb és jobb, ha vágódeszkánt tudjuk aprítani.

4. Nem kötelező, de tanácsos: cutter, mixer, aprító

Simán el lehet lenni nélküle, de nagyon sokszor jól jön, így mi mindenkit rábeszélünk. Egy egészséges reggeli turmix 3 perc alatt? Egy gyors vitaminbomba saláta 5 perc alatt 1 sárgarépából, 1 kisebb céklából és 1 közepes almából? Hagymavágás 1 perc, friss pesto 3 perc, diódarálás 1 perc, gyors turmix 1 perc… Nem kérdés: kell!

Forrás: iStock

5. Túlélőkészlet

Persze nemcsak eszközökre, hanem alapanyagokra is szükség van a főzéshez. Érdemes tartós és jól variálható élelmiszerekkel feltölteni egy két kézzel felnyalábolható dobozt, amit friss zöldségekkel, hússal és hallal kiegészítve hosszan dézsmálhatunk és használhatunk. Az alapokra mindenképp szükség van, ezek pedig: olaj (nálunk olíva), ecet (nálunk bazsamecet), tészta (spagetti, penne, farfalle, ki mit szeret, de jó, ha mindig van otthon), rizs (akár bulgur és kuszkusz, elállnak, és villámfogáshoz ideálisak), zabpehely, néhány mindig jó konzerv (tonhal, kukorica, csicseriborsó, bab, paradicsompüré, szeletelt gomba), hüvelyesek (lencse, vöröslencse, szárazbab), mustár – és persze a fűszerek, ami az étel lelke. Bors, kömény, majoránna, bazsalikom, rozmaring, curry, koriander, szerecsendió azért legyen a kezdőcsomagban, amit bármikor bővíthetünk… Ami legyen mindig otthon, hűtést sem igényel, de mindenkor jól jön: krumpli, hagyma, fokhagyma. És egy kis friss gyömbér!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.