Írd be, mit keresel:

Az eredeti olasz gnocchi – házilag

Imádom Itália ízeit. Nem telik el hét, hogy ne legyen legalább egyszer pizza a családom asztalán, de természetesen a különféle főtt tészták rabja is vagyok. Rajongok az olasz konyha egyéb fogásaiért is, mint például a rizottóért, a tengeri finomságokért, a különféle sajtfélék és sonkák bámulatos kavalkádjáért.

Cookta - 2016.10.23.
Az eredeti olasz gnocchi – házilag

Régebben, ha meghallottam a gnocchi nevét, mindig valami időigényes és bonyolult dologra tudtam gondolni. Ez annyiban igaz, hogy nem egy 10-15 perc alatt összedobható gyors fogás, ha magunk készítjük, ellenben nem is nagy varázslat. Ilyenkor érdemes nagyobb mennyiségben gyúrni, majd adagonként lefagyasztani. 

Nagyon fontos a jó állaghoz, hogy kevés liszt kerüljön bele, ehhez viszont fontos, hogy a krumpli teljesen hideg legyen, a gőz elpárologjon belőle, ha túl nedves, akkor sokkal több lisztet vesz fel.

Az eredeti olasz forrásban frissen reszelt parmezán van, melyet az alábbi recept alapján szoktam készíteni:

Eredeti olasz gnocchi

Hozzávalók:

  • 65-70 dkg burgonya
  • 6,5 dkg frissen reszelt parmezán
  • 1 egész tojás
  • 18 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál só
  • ½ mokkáskanál frissen őrölt bors

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, majd hámozás után krumplinyomóval áttörjük. Miután kihűlt, hozzáadjuk az összetevőket, és jól kidolgozzuk. 

A tésztát négyfelé osztjuk, majd ezekből 40-50 centis roládokat nyújtunk, közben folyamatosan lisztet hintünk a tésztára, nehogy ragadjon. 2-3 cm-es darabokra vagdossuk, melyekből kis gömböket formálunk. Ha szeretnénk klasszikus formát, akkor egy villa segítségével kissé megnyomkodhatjuk. 

A kész tészta egy részét tálcán a fagyasztóba tehetjük, majd egy óra múlva adagonként porciózva, bezacskózva eltehetjük sietős, szaladós napokra. 

A friss gnocchit kifőzhetjük forró, sós vízben, majd leszűrve piríthatjuk vajban, de szósszal is tálalhatjuk. Ha kellően híg a szósz, akkor megfőzhetjük abban is, mint egyik kedvenc receptemnél, a spenótos gnocchinál mutattam.

Forrás:
Mikes Márk

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.