Írd be, mit keresel:

Kelkáposzta – több mint főzelék és frankfurti!

Az őszi–téli időszak legjobb friss zöldségei az úgynevezett K betűsek, a káposzta, a kel, a karfiol, a kínai kel, a kelbimbó, a karfiol, vagyis a káposztafélék, de ide tartozik még a brokkoli is. Változatosan elkészíthető és szuperegészséges alapanyagok, amelyek közül most a kelkáposztához adunk néhány ötletet.

Cookta - 2016.11.03.
Kelkáposzta – több mint főzelék és frankfurti!

A legnépszerűbb káposztaféle minden bizonnyal a fejes káposzta, pedig a többnyire megosztó kelkáposzta sokkal többféle módon használható, mint gondolnánk. Sokan nem igazán kedvelik, elsősorban jellegzetes szaga miatt, de csak akkor lesz „büdi”, ha túlfőzzük. És ez egy nagyon fontos pont: nem szabad hosszan hőkezelni, mert így elveszti értékes tápanyagait, és – mi is elismerjük – nem túl kellemes szagok töltik be a konyhát és az egész lakást.

A jó hír viszont az, hogy mivel nyersen is fogyasztható, ezért nem kell hosszan főzni, pár perc elég a leveleknek, ha nem salátaként szeretnénk fogyasztani, egy gyors forrázással, pár perces főzéssel remek ételeket készíthetünk belőle. Ráadásul olcsó és sokáig eláll!

Mit tud a kelkáposzta?

– kalóriaszegény, 100 g mindössze 30 kcal energiát tartalmaz
– vitaminokban gazdag: sok A-, B-, C- és E-vitamin van benne
– ásványi anyagokban is jól teljesít: sok kalciumot és vasat tartalmaz
– immunerősítő és gyulladásgátló hatása is ismert
– kevésbé puffaszt, jobban emészthető, mint a fejes káposzta
– akik hajlamosak a puffadásra, használjanak egy kis köményt vagy római köményt a kelkáposztához, akár őrölt változatban, ha valakit zavarnak a magok, mert nemcsak az íze illik a káposztához, de segít a puffadás ellen is

Kelkáposzta-ötletek izgalmasan, de egyszerűen

A frankfurti leves mindenki kedvence, ezen kívül a rakott kel és a kelkáposztafőzelék szerepel még a klasszikus repertoárban, de érdemes más módon – nyersen, forrázva, pirítva is kipróbálni!

Pár perces egészséges ebéd vagy vacsora a pirított kel, egy szelet grillezett csirkemellel vagy egy tükörtojással kiegészítve tartalmas, de kalóriaszegény fogás, ráadásul nagyon finom. Négy személyre kevés olajon vagy vajon megfuttatunk 4-5 fej felszeletelt gombát és fél fej laskára vágott kelkáposztát, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, a végefelé megszórjuk egy kevés római köménnyel, kevés citromlevet nyomunk rá. Egy kis bulgurral vagy párolt rizzsel is kiegészíthetjük tálaláskor, akár tejföllel is meglocsolhatjuk. Ha van egy kis erdei gombánk, akár szárított, akár fagyasztott, ezekkel még finomabb lesz!

A káposztafélék nem tartoznak a mediterrán konyha klasszikusai közé, de télen még Toszkánában is készül kelkáposztás fogás. Mégpedig egy melengető gyors leves, darált hússal, krumplival és kelkáposztával – gyors, isteni, kiadós és pofonegyszerű! Négy személyre egy fej felaprított hagymát megfuttatunk kevés olajon, hozzáadunk 25 dkg darált húst – lehet csirke, pulyka, sertés is –, kifehéredésig kevergetjük, majd hozzáadunk 4 közepes krumplit és 1 paradicsomot meghámozva és felkockázva. Átforgatjuk, meghintjük sóval, borssal, kakukkfűvel, felöntjük vízzel, és 15 percig főzzük. Ezután hozzáadunk 30 dkg kelkáposztát laskára vágva, majd 5 perc főzés után 1,5 dl tejszínt öntünk hozzá. Elzárjuk, 10 percet pihentetjük, majd tálaljuk.

A kelkáposzta zsenge leveleiből nyers salátát is készíthetünk. Akiknek érzékenyebb a gyomruk vagy puffadásra hajlamosak, le is forrázhatják a kelt, ehhez a laskára vágott zöldséget 1-2 percre sós, forró vízbe dobjuk, majd leszűrjük. A kelkáposztát – nyersen vagy forrázva vagy leszűrve – tálba tesszük, hozzáadunk egy konzerv csicseriborsót, természetesen leszűrve, valamint egy puha avokádót a magtól és a héjától megszabadítva, felkockázva. Öntetnek 1 evőkanál édes mustárból, fél citrom levéből, fél dl olívaolajból sóval, borssal, 1-2 csipet curryvel vinaigrette mártást keverünk – csak szapora mozdulatokkal homogénre keverjük –, majd a salátára locsoljuk, összeforgatjuk. Köretként és önmagában is fogyaszthatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.