Írd be, mit keresel:

Gyöngyszem a konyhában: a tápióka

A lágy, semleges ízű tápióka nálunk még kevéssé ismert és használt alapanyag, pedig ideális szénhidrátforrás, a gluténérzékenyeknek valóságos ajándék, változatosan készíthető és használható, akár liszt, akár gyöngy formájában is. Amúgy vicces is: elkészítve olyan, mintha gumicukor-gyöngy vagy kaviár lenne. Érdemes megismerni!

Cookta - 2016.11.05.
Gyöngyszem a konyhában: a tápióka

A tápióka becsapós élelmiszer: bár többnyire gyöngyökből áll, és valóban hasonlít első ránézésre a gabonákra, valójában a kasszáva vagy manióka nevő növény gyökeréből nyerik. A gyökeret meghámozás után forgácsolják, majd porítják, és ebből sodorják a kis golyókat, amelyek több méretben kerülnek a boltokban. Régen ez a „golyózás” kézzel történt (mint a tarhonyánál), ma már természetesen géppel.

A kasszáva gyökere különösen gazdag keményítőben, Dél-Amerikában, Afrika egyes országaiban és Indiában már évszázadok óta használják főzéshez, mint fontos energiaforrást. Mivel könnyen emészthető, gyakran ajánlják lábadozóknak, gyerekeknek, emésztési gondokkal küzdőknek. Gluténmentes, így nagy segítség lehet táplálékérzékenységben érintetteknek is.

A tápióka gazdag vasban és kalciumban, valamint nem elhanyagolható a benne található kálium, foszfor és magnézium mennyisége sem.

Tápióka-tudnivalók

– A tápióka gyöngy vagy liszt formájában vásárolható, nagyon kiadós és szapora: mivel vízzel (vagy más folyadékkal) kerül felhasználásra, sokszorosára dagad.

– A tápiókagyöngyöt főzés előtt minden esetben be kell áztatni, és különös módon az áztatás és a főzés során kissé zselés, ruganyos állagú, áttetsző golyócskák, gumis buborékok lesznek belőle. Átveszi az áztatáshoz használt folyadék színét és ízét, így nagyon mutatós különlegességeket készíthetünk vele. Ez az úgynevezett – ma már nálunk is egyre népszerűbb – bubble tea lényege: a különféle hideg teákba színes folyadékokba áztatott tápiókagyöngyök kerülnek.

– A tápióka kocsonyásít, sűrít, így például a gyöngyök vízbe áztatva, majd leszűrve és tejjel – vagy akár növényi tejekkel –, cukorral vagy más édesítővel megfőzve izgalmas puding lehet, amiben a pudingos állag mellett a ruganyos kis gyöngyök nagyon finomak és különlegesek.

– A tápiókalisztből palacsinta is süthető, érdemes fele-fele arányban használni rizsliszttel, valamint lepénykenyerek, pizzák, muffinok készítésekor is használhatjuk gluténmentes, erősebb lisztekhez hozzákeverve.

– A tápiókaliszt sűrítésre is tökéletes, gluténmentes étrendben főzelékek, raguk, szószok selymesítésére, sűrítésére igen hasznos lehet.

Bubble tea

Taivanon született, de ma már az egész világon elterjedt és nagyon népszerű ital, amit egyre többféle változatban kóstolhatunk. Az eredeti egy egyszerű tejes tea, amelybe színes tápiókagyöngyök kerültek. Ma már mindenféle sziruppal ízesítik, vastag szívószállal kapható, amin átférnek a kissé gumisra puhult, izgalmas kis gyöngyök.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.