Írd be, mit keresel:

Omlós sült libacomb – nem csak Márton-napra!

November a libák hónapja, ilyenkor van hagyománya a ludaskásának, a libalevesnek, a hízott libamájnak és természetesen az omlós-ropogós libacombnak. Úgy tartják, ilyenkor a legfinomabb és legkövérebb a liba, érdemes kihasználni néhány ünnepi fogáshoz. Egy egyszerű, de tökéletesen omlós sült libacombbal készültünk erre az alkalomra, igazi klasszikus – csak a köreten csavartunk egy kicsit...

Cookta - 2016.11.06.
Omlós sült libacomb – nem csak Márton-napra!

Márton napja – november 11. – fontos ünnep volt valaha. Egyrészt véget ért az ősz, és ezzel a földeken a munkák, a betakarítás, ekkor fizették ki a béreseket, ha jó volt a termés, mindenki jutalmat kapott a paptól a tanítóig, és a közeledő adventi 40 napos böjt előtt ez volt az utolsó ünnepnap is Márton püspök tiszteletére, aki a legenda szerint a libaólba bújt el, amikor püspökké akarták választani, de elárulták a megrémült szárnyasok a gágogásukkal. Ezen a napon rendszeresek voltak a vásárok, ünnepségek és lakomák, elkészült ekkorra már az újbor is, a libák pedig kellően meghíztak már a télre készülve, hogy kellően zsírosak, kiadósak legyenek. 

Hogy mennyire komoly dolog volt ez, azt bizonyítja néhány máig élő közmondás is. Ilyen például a „ha lúd, legyen kövér”, vagy a „jobb egy lúdnyak száz tyúknyaknál”, de mindenkinek ismerős lehet a Márton-napi libaevésre vonatkozó népi rigmus is, miszerint „aki Márton napján libát nem eszik, az egész éven át éhezik”. 

Menjünk biztosra, és a bőség reményében süssük libacombot!

Sült libacomb almás-mézes párolt káposztával

Hozzávalók 2 személynek:

  • 2 egész libacomb
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • só, bors
  • 1,5 dl fehérbor

A párolt káposztához:

  • 1/2 fel lila káposzta
  • 1 nagyobb alma
  • diónyi friss gyömbér
  • 1 evőkanál méz
  • 1-2 evőkanál balzsamecet
  • kevés olaj

Elkészítés: A libacombokat megtisztítjuk, figyelmesen megszabadítjuk az esetleges tokoktól, tollmaradványoktól, megmossuk, leszárítjuk. Bedörzsöljük sóval és borssal, majd egy tepsibe fektetjük a bőrös felükkel lefelé. Aláöntünk 1,5 dl vizet, lefedjük alufóliával, és 170 fokos sütőbe toljuk 1 órára, ezalatt szépen kiereszti a bőréből a zsír nagy részét.

A sütőből kivesszük, leöntjük alóla az összes zsírt, megfordítjuk, megszórjuk majoránnával, mellé tesszük a cikkekre vágott hagymát, aláöntjük a fehérbort, ismét lefóliázzuk, és visszatoljuk még 1 órára a 170 fokos sütőbe. Ellenőrizzük, hogy puha-e, ha még nem, akkor tovább pároljuk-sütjük – a sütési idő függ a combok méretétől és a liba korától is… 

Ha már puha a libacomb, levesszük a fóliát, a hőmérsékletet megemeljük 200 fokra, a húst meglocsoljuk a pecsenyelével, és kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.

Közben a lila káposzta külső leveleit lefejtjük, félbevágjuk, a torzsáját kivágjuk, majd legyaluljuk vagy nagyon vékonyan, szálasra vágjuk a káposztát. Meghintjük sóval, és állni hagyjuk kb. 20 percet. Közben meghámozzuk és kicsumázzuk az almát, felkockázzuk vagy vékony cikkekre vágjuk.
Kevés olajat melegítünk egy serpenyőben, rádobjuk a kinyomkodott káposztát, hozzáreszeljük a gyömbért, alaposan átforgatjuk, aláöntünk kb. 1 dl vizet, és lefedve pároljuk 8-10 percig. Hozzáadjuk az előkészített almát, meglocsoljuk az ecettel és a mézzel, összeforgatjuk, majd még 5-6 percet lefedve pároljuk, és a tűzről levéve fedő alatt pihentetjük tálalásig.

A sült libacombokat az almás párolt káposztával tálaljuk. Készíthetünk hozzá hagymás tört krumplit vagy burgonyapürét is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.