Írd be, mit keresel:

Sütőtök különlegesen, forralt borral

Hűvös téli estékre kiváló lélekmelegítő étel a sütőtök. Egy pohárka forralt borral vagy teával tökéletes vacsora lehet.

Cookta - 2016.11.07.
Sütőtök különlegesen, forralt borral

Sokféle módon készíthető a sütőtök, mi egyszerűen sütőben megsütve is nagyon szeretjük, igaz, kap némi extra fűszerezést és kiegészítést, amitől elképesztően finom lesz.

Forrás:
Kozsla Norbert

A sütőtököt cikkekre vágva egy kis sóval és szerecsendióval elősütöm, majd félidőben kap egy forralt boros, édes locsolást, amitől illatosra és krémesre sül. Nagyon jól kiegészíti egy kis pirított dió is, illetve készíthetünk hozzá egy kis karamellt némi cukrot megolvasztva, majd szálasra húzva: mutatós és ropogós!

Forrás:
Kozsla Norbert

Fűszeres sült sütőtök

Hozzávalók:

  • 1 sütőtök 
  • 1-2 dl Egri Merlot (vagy bármilyen édes vörösbor) 
  • 5-6 szem dió 
  • 2 evőkanál cukor 
  • forraltbor-fűszerkeverék
  • szerecsendió 
  • 1 csipet Himalája só 

Elkészítés: A tököt felvágjuk, majd a magvas-szálas részt eltávolítjuk egy kanállal. Egy leheletnyi sóval ízesítjük, szerecsendiót reszelünk rá (kb. 2-3 reszelésnyit/darab), majd 200 fokosra előmelegített sütőbe tesszük kb. 35 percre. 

Eközben egy serpenyőben cukrot olvasztunk, és villa segítségével elkészítjük a karamell-díszítésünket. 

A serpenyőben maradt karamellhez kb. 2 dl édes vörösbort adunk és szerecsendiót reszelünk (4-5 reszelésnyit), valamint 2 teáskanál forraltbor-fűszerkeveréket adunk még hozzá, és összeforraljuk. 

35 perc sütés után meglocsoljuk vele a félkész sütőtököket. A tök cukortartalmától függően édesíthetjük egy kevés mézzel… 230 fokra emeljük a hőfokot, visszatoljuk a sütőbe, és megint kb. 30 percet sütjük. 

A feltört diókat felaprítjuk, majd száraz, forró serpenyőben kissé megpirítjuk. A kész sütőtököt megszórjuk a pörkölt dióval, és az előzőleg elkészített karamelldísszel tálaljuk.

Forrás:
Kozsla Norbert

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.