Írd be, mit keresel:

Bagel, Amerika kedvenc péksüteménye

A bagel egy igazán különleges péksütemény, New York büszkesége, de az egész világon ismerik és szeretik. Ránézésre olyan, mint egy lyukas zsemle, de a jó bagel tésztája egészen más: sűrűbb, édesebb, ruganyosabb, ami készítési technikájának köszönhető.

Cookta - 2016.11.08.
Bagel, Amerika kedvenc péksüteménye

Aki igazán finom bagelt szeretne, készítse el otthon: nem bonyolult, bár időigényes, ahogy minden kelt tészta. De az is igaz, hogy a legtöbb idő a pihentetésre kell, vagyis közben bármi mást csinálhatunk. A bagel különlegessége, hogy a tésztát a formázás és újrakelesztés után, a sütés előtt elő kell főzni, ennek köszönhetően lesz olyan különleges az állaga: nem morzsálódik, kissé kalácsszerű, ruganyos, ellenállhatatlan.

A bagelt – bár péksütemény és kenyérféle – önmagában sosem fogyasztják, szinte kizárólag szendvics készül belőle. A különféle magokkal – mák, szezámmag, lenmag, zabpehely – megszórt péksütemény a legkedveltebb reggeli szendvicsalap Amerikában, amit klasszikusan krémsajttal és füstölt lazaccal töltenek, de persze ma már rengeteg változata népszerű a tonhalkrémestől a rántottásig, és bár alapvetően édeskés a tészta, a legritkábban kerül bele dzsem vagy méz, vagy más édes töltelék.

Bár a bagel New York kedvence és büszkesége, és tény, hogy Amerika tette híressé és ismertté ezt a péksüteményt, a története kacskaringósabb. Közelebb készült hozzánk, mint gondolnánk! Eredetileg ugyanis egy bécsi pékségben sütötték először 1683-ban, a lengyel királynak ajánlva – hálaképpen azért, hogy megvédte a török támadásoktól a családját és hazáját. A péksütemény leginkább Lengyelországban terjedt el, innen pedig az Amerikába vándorló zsidó közösségek vitték magukkal az Újvilágba az akkor még úgynevezett beigelt.

A sikere valószínűleg tökéletes formájának (kör) és a minden más péksüteménytől eltérő állagának köszönhető. Ha megkóstolnátok az igazi bagelt, mutatjuk a receptet!

Bagel

Hozzávalók 8–10 darabhoz:

  • 60 dkg liszt
  • kb. 3 dl langyos víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • Az előfőzéshez:
  • 2 liter víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál méz

A tetejére:

  • egész mák, szezámmag, zabpehely, lenmag, reszelt sajt…

Elkészítés: A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és 10 percig pihentetjük, felfuttatjuk.

A lisztet és a sót összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az olajat, kézzel vagy dagasztófejes robotgéppel összedolgozzuk, míg szép, fényes, rugalmas tésztát kapunk. Kis liszttel meghintjük, letakarjuk egy konyharuhával, és langyos helyen kb. 1 órát pihentetjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra vagy gyúródeszkára tesszük, 8–10 darabra osztjuk. Gömböccé formázzuk és közepébe lukat fúrunk, vagy rúddá sodorjuk, és a két végét összecsípjük és -nyomkodjuk, hogy kis duci karikákat kapjunk. Lisztezett felületen, letakarva még fél órát pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra, közben pedig egy fazékban vizet forralunk. Ha felforrt a víz, 1 teáskanál sót és 1 evőkanál mézet adunk hozzá. Amikor felforrt a víz, kettesével beletesszük a tésztakarikákat, fél perc után megfordítjuk, majd újabb fél perc után szűrőkanállal kivesszük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

Ha mindegyik kész, megszórjuk ízlés szerint mákkal, szezámmaggal, lenmaggal, zabpehellyel vagy reszelt sajttal.

Előmelegített sütőbe toljuk, kb. 10 percig sütjük, majd a tepsit megfordítjuk, és még 5 percre visszatoljuk.

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Rubin Eszter: Bagel

Kohav Virág Bagel boltjában a törzsvendégek sorsa elevenedik meg a regénnyé összeálló novellafüzért olvasva, amely a zsidóság, az iszlám, az istenkeresés, a szex, a gasztronómia, a gasztrománia és a húsevés filozófiai kérdéseit járja körül, sokszor szatirikus vagy abszurd módon új nézőpontokat mutatva.

Könnyen magunkra ismerhetünk a szereplőkben, akik mind keresnek valamit, valakit, de leginkább válaszokat próbálnak találni, a megoldás azonban mindig kívül esik az általuk megismerhető eseményhorizonton.

Rubin Eszter második kötete, a Bagel ott kezdődik, ahol Barhesz című első regénye véget ért. A korábban megismert családtagok azonban háttérbe vonulnak, és új karakterek lépnek színre, így a Bagel önálló történetként is olvasható.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.