Írd be, mit keresel:

Sült ropogós csicseriborsó, az egészséges nassolnivaló

Ropogós, izgalmas és abbahagyhatatlan: a sült csicseriborsó mindent tud, amit egy finom nassolnivalótól várna el az ember – ráadásul egészséges is! Kell ennél több?

Cookta - 2023.11.16.
Sült ropogós csicseriborsó, az egészséges nassolnivaló

Ma az egyik legegészségesebb nassolnivalóról, a sült csicseriborsóról lesz szó, ami az alacsony glikémiás indexe mellett rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik még. Például 20%-a fehérje, rengeteg rostot tartalmaz, de gazdag folsavban, foszforban és vitaminokban is. Ideális gluténmentes – sőt mindenmentes – rágcsálnivaló, ami nemcsak a pörgős hétköznapokon jön jól, de még a bulikon is lehet vele villantani.

Forrás: Zita

A recept nagyon egyszerű, teljesen kezdő szakácsok is bátran készíthetik, ráadásul rengeteg módon variálható is a fűszerezés megváltoztatásával, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Most az egyik kedvenc összeállításomat fogom megmutatni. Ropogós, sós és nem túl hivalkodóan fűszeres, viszont mindig gyorsan elfogy.

Az egyetlen problémám a sült csicseriborsóval az, hogy azonnal függővé tesz. Fogyasztása ezért csak saját felelősségre javasolt!

Forrás: Zita

A recepthez száraz (nem konzerv) csicseriborsót használtam, amit legalább egy éjszakán át áztatni kell felhasználás előtt. Ez két okból is fontos: egyrészt ezáltal megpuhul, másrészt könnyebben emészthetővé is válik. Készíthető konzerv-csicseriborsóból is, akkor jóval gyorsabban elkészül, de kevésbé lesz ropogós.

Sült ropogós csicseriborsó

Előkészítési idő: 1 éjszaka + 10 perc (ha konzerv-csicseriborsót használsz, akkor ez 10 percre rövidül)
Sütési idő: 30-40 perc

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 50 dkg száraz csicseriborsó
  • 4 evőkanál olívaolaj (minél több, annál jobb)
  • pár csepp citromlé
  • bors
  • római kömény
  • őrölt pirospaprika

Elkészítés: Tedd a száraz csicseriborsót egy nagy edénybe, és önts rá kétszer annyi hideg vizet. Rengeteg nedvességet felvesz majd, ezért hagyj neki jócskán helyet. Áztasd 12 órán át. (Ha konzerv-csicseriborsót használsz, ezt a lépést hagyd ki.)

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

Készítsd el a szószt: keverd össze az olívaolajat a többi hozzávalóval.

Öntsd le a vizet a csicseriborsóról, és szárítsd meg annyira, amennyire csak tudod. Használhatsz például két tiszta konyhai törlőkendőt erre a célra. Forgasd bele a csicseriborsót az olajos öntetbe, majd oszlasd el egyenletesen két nagy tepsiben.

Süsd 30-40 percig, 10-15 percenként forgasd át. Nézd meg 30-40 perc múlva, hogy elég ropogósak-e már. Akkor tudod, hogy elkészült, ha aranyló színű, kicsit sötét és kívül ropogós már mindegyik szem.

Jó étvágyat!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.