Írd be, mit keresel:

Grépfrút, a keserédes csoda

A téli reggelik kedvence, a citrusok legizgalmasabbja a grépfrút, mert nemcsak savanykás, hanem édes is és kellemesen kesernyés: mindehhez a citrusfélék között – bár nehéz rangsorolni – a legegészségesebb is.

Cookta - 2016.11.22.
Grépfrút, a keserédes csoda

Az összes gyümölcs között a grépfrút tartalmazza a legtöbb C-vitamint: egyetlen gyümölcsben benne van a teljes napi ajánlott bevitel. A C-vitamin erős gyulladásgátló hatású antioxidáns, jótékonyan hat a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, de javítja a hangulatot, a memóriát és a koncentrációt is. Ráadásul bioflavonoidokban is gazdag, amelyek támogatják a C-vitamin hatását.

A grépfrút lehet fehér – vagyis sárgás –, rózsaszín és vörös húsú is, a szín a fajtának köszönhető, és semmi köze a gyümölcs érettségéhez vagy édességéhez. Nagyon alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, miközben rendkívül magas a rost- és víztartalma, így diétába is tökéletesen beilleszthető.

Aki nem kedveli a keserűségét, facsarja ki a levét, mert a keserű a fehér részekből származik, a hártyákból és a héj alatti puha, szivacsos bőrből, vagy kicsit pepecselősen hámozza ki a gerezdeket a fehér hártyákból. A leve keverhető narancslével, ha az enyhébb ízeket kedveljük, de érdemes rendszeresen fogyasztani nemcsak narancsot, de grépfrútot is a téli szezonban.

Nagyon finom reggelire félbevágva, a hártyák közül kikanalazva a húst, de ebédre, vacsorára is zseniális salátába téve – például füstölt lazaccal és avokádóval, egy kellemes vinaigrette-öntettel.

A grépfrútmag külön fejezetet érdemel: mondjuk ezt nem tudjuk olyan mennyiségben a konyhában előállítani, hogy tényleg gyógyszer legyen, de természetes antibiotikumként működik, elsősorban légúti fertőzések ellen hatékony, a száj, a haj és a bőr kezelésénél nyújthat nagy segítséget a grépfrútmagkivonat.

Egyik kedvenc szakácsunk minden nap megeszik egy grépfrútot: bár az étlapon nincs grépfrútos fogás, az étterem annyi napra rendel grépfrútot, amennyin a séf dolgozik. Betegség miatt még nem hiányzott!

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.