Írd be, mit keresel:

Zseniális zserbógolyó – sütés nélküli falatnyi boldogság

A zserbót nagyon szeretjük, így ez az ízekben hasonló, sütés nélküli golyó is a kedvencükké vált az évek során. Én minden karácsonyra készítek 1-2 adagot, mert mindenki imádja, ráadásul sokáig eltartható.

Cookta - 2022.12.01.
Zseniális zserbógolyó – sütés nélküli falatnyi boldogság

Roppan egyszerű elkészíteni a zserbógolyót, mivel a hozzávalókat csak pikk-pakk összekeverjük, majd a megformázott golyókat olvasztott csokoládéba forgatjuk. Így aztán kevés idővel rendelkezők vagy éppen kezdő háziasszonyok is bátran hozzáláthatnak a gyártásához.

Forrás:
Kard Éva

Az ünnepek előtt már pár nappal elkészíthetjük, mivel minél tovább áll, az ízek annál jobban összeérnek. Egy szép díszcsomagolásban pedig meg is ajándékozhatjuk vele a szeretteinket.

Zserbógolyó

Forrás:
Kard Éva

Hozzávalók 26 db diónyi golyóhoz:

  • 20 dkg aszalt sárgabarack
  • 20 dkg darált dió
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 dl rum
  • 20 dkg tortabevonó csokoládé
  • 1 evőkanál étolaj

Elkészítés: Az aszalt sárgabarackot vágjuk fel nagyon apróra, majd öntsük rá a rumot, és addig hagyjuk állni, míg teljesen magába szívja.

A darált diót tegyük bele egy tálba, adjuk hozzá a mézet, a porcukrot és a vaníliás cukrot, a sárgabaracklekvárt és a rumba áztatott aszalt sárgabarackot, majd keverjük, gyúrjuk össze a masszát.

Ezután enyhén vizezzük be a tenyerünket, és formáljunk diónyi golyókat, majd tegyük egy fóliával bélelt tálcára. Érdemes minden golyónál éppen csak bevizezni a kezünket, mert úgy biztosan nem ragad rá a massza.

Ezután tegyük be a fagyasztóba kb. 1 órára, hogy kellően lehűljön, és könnyen tudjunk majd bánni vele a csokoládéba forgatáskor.

Egy tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá az étolajat, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel.

A megdermedt golyókat vegyük ki a fagyasztóból, majd egyesével forgassuk bele az olvasztott csokoládéba. Ezután tegyük egy sütőpapírra, és hagyjuk a csokoládét teljesen megszáradni. Beleszúrhatunk például egy fogpiszkálót, majd a csokoládéba forgatás után beleszúrhatjuk egy hungarocellbe, és úgy hagyjuk, míg a csokoládé megszárad a golyón.

Az elkészült golyókat tegyük egy bonbontartóba, és úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltarthatjuk, vagy éppen celofánba csomagolva tökéletes gasztroajándék lehet.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.