Írd be, mit keresel:

Hajjaj, macskajaj!

Az év vége felé megszaporodnak a koccintós alkalmak, iszogatások és bulik, és ha mondjuk a családi karácsonyozás során nem is, de a céges bulin vagy szilveszterkor előfordulhat, hogy kicsit elszalad velünk a ló. Mire érdemes figyelni, hogy ne legyen filmszakadás, illetve hogyan nyalogassuk a sebeinket, ha mégis másnaposan ébrednénk?

Cookta - 2016.12.13.
Hajjaj, macskajaj!

A legfontosabb a megelőzés, vagyis okosan kell alkoholt fogyasztani. A cél az, hogy jól érezzük magunkat, és másnap ne kelljen se szégyenkeznünk, se fájós fejjel, émelygő gyomorral küzdenünk. 

Nemcsak az elfogyasztott alkohol mennyisége számít, hanem az is, hogy mikor és hogyan isszuk. Ezekre figyeljünk:

  • Alkoholizálás előtt együnk, üres gyomor esetén nagyon gyorsan a fejbe száll az ital.
  • Apró kortyokat igyunk, így soká tart és lassabban szívódik fel.
  • Mindig egyféle alkoholt igyunk, ne keverjük a különféle italokat, mert baj lehet belőle.
  • Bármit iszunk is, mindig kortyoljunk mellé sima vizet, az alkohol ugyanis dehidratálja a szervezetet, ez vezet a másnapi kellemetlen tünetekhez, a bubis ásványvíz vagy szóda szénsavtartalma miatt segíti az alkohol felszívódását, így könnyeben felönthetünk a garatra, ahogy pl. pezsgő fogyasztásakor is tapasztalhatjuk, hogy milyen könnyen a fejbe száll.
  • Igyekezzünk minél tisztább és jobb minőségű italt választani, a pancsolt alkoholok sokkal több fejfájást okoznak, mint minőségi társaik.
  • Lefekvés előtt mindenképpen igyunk meg egy nagy pohár vizet vagy akár herbateát, már ezzel is segíthetjük az alkohol könnyebb lebomlását és a szervezet hidratációját.

Ha mégis van macskajaj

A másnaposság meglehetősen kellemetlen, jellemzően fejfájás és émelygő gyomor jellemzi, és valójában elég nagy butaság egy kis túlkapás miatt egy fél vagy egész napot elpocsékolni arra, hogy kiheverjünk egy jónak indult bulit. 

Szóval: megelőzés, ahogy már mondtuk, de ha mégis elcsúszunk egy kicsit, akkor ezek a legfontosabb tennivalók, gyógyító megoldások:

  • Víz, víz, víz – legelőször is pótoljuk a folyadékot, mert hiába ittunk sokat, az alkohol tulajdonsága, hogy kiszárítja a szervezetet, és nemcsak a folyadékot, hanem az ásványi anyagokat is kihajtja a szervezetből.
  • A kávé helyett válasszunk inkább valamilyen herbateát vagy gyümölcsturmixot, ugyanis a kávé is vízhajtó, tehát dehidratálja a szervezetet.
  • Sokat segíthet a verbéna, vagyis a vasfű teának elkészítve: egyrészt segít az immunrendszer regenerálódásában, másrészt védi a májat, nem mellesleg finom és viszonylag semleges ízű, nem irritálja a gyomrot.
  • Készíthetünk gyömbérteát: a gyömbér vértisztító, a benne lévő citrom és méz is nagyon jótékonyan hat a másnaposság ellen, a citrom C-vitamin-tartalma és a mézben lévő fruktóz felgyorsítja az alkohol kiürítését a szervezetből.
  • Van, aki nem kíván enni, és van, aki arra esküszik, hogy jó cuccos, zsíros ételekkel lehet helyreállítani a háborgó gyomrot: egyik sem jó! 
  • Reggelire például ilyen esetben bármi jó, ami zabpehellyel készül, hiszen ebben sok ásványi anyag és B-vitamin van, ezek ebben az esetben gyors gyógyszerek, arról nem is szólva, hogy a gabona megköti a gyomrunkban esetlegesen túltengő savakat: pár zabkeksz egy banánnal tökéletes, vagy megfőzhetjük kásának is, hogy melegséggel is megtöltsük a gyomrunkat.
  • Együnk könnyű levest ebédre: egy sós, kissé savanykás leves a legideálisabb ilyenkor, pl. egy könnyen összeállítható korhelyleves a bűnbánó korhelykedőknek a legjobb választás, de egy savanyú tojásleves is tökéletes.

Forrás:
Hámori Zsófia
  • Érdemes levegőre menni, hogy kitisztuljon a fejünk, sok oxigénhez jussunk, még jobb, ha sikerül rávenni magunkat egy kis kocogásra, mert ezzel gyorsabban megszabadulhatunk a kellemetlen tünetektől a felgyorsított anyagcserének köszönhetően.

Ne feledjétek: okosan, ügyesen, mértékkel!
 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.