Írd be, mit keresel:

Mindenmentes instant kakaó vagy forró csoki

Mennyei tej- és cukormentes instant kakaó készült nálunk. Tökéletes kelléke a hideg estéknek, de készíthetünk izgalmas gasztroajándékot is belőle.

Cookta - 2016.12.14.
Mindenmentes instant kakaó vagy forró csoki

A tej- és cukormentes instant kakaó létrejötte az irigységnek köszönhető. Legalábbis nálunk. (Igen, jól látjátok, a karácsony szellemének még van mit alakítania a lelkemen…) Ugyanis amikor zabkását reggeliztünk – márpedig ez igen gyakran előfordult mostanában –, fájó szívvel pillantgattam Péter tányérja felé, mivel ő nem magokkal vagy fahéjjal vagy valami lightos kiegészítővel ízesíti a kását, hanem kábé fél kiló, de legalábbis jó pár evőkanál nyuszis instant kakaóval. Amiről tudvalevő, hogy tocsog a cukorban, és ki tudja, mi minden más van még benne. Viszont Péter – velem ellentétben – akkor és annyi szénhidrátot eszik, amikor és amennyit csak akar, és habár próbálom terelgetni az egészségesebb megoldások felé, a nyuszis kakaóból nem enged. Meg tudom érteni, már az illata is bódító, egy szippantás segít felidézni a gyerekkori tejbegrízes vacsik meghitt hangulatát. Én sem szerettem volna kimaradni ebből. 🙂

Forrás:
Zita

Mi mindenre használhatjuk?

Úgyhogy fogtam magam, elolvastam egy-két cikket külföldi blogokon a tej- és cukormentes kakaó „gyártásának” fortélyairól (szerencsére nincs túl sok neki, sőt) és kikísérleteztem egy olyan alapot, amit nagyon könnyű variálni. Ráadásul nemcsak a zabkása ízesítésére jó, hanem tényleg hű a nevéhez: csinálhatunk belőle habos kakaót, ami vízzel és magtejjel is működik, illetve ha dupla adag port szórunk a pohárba, akár a forró csoki állagát is elérhetjük.

Szép üvegekbe csomagolva pedig tökéletes gasztroajándékot készíthetünk percek alatt, és akár egy egész kollekcióval elláthatjuk szeretteinket: narancsos, csilis, kókuszos, mézeskalács-fűszeres, levendulás, tengeri sós instant kakaó alapokat gyártva. A lenti recept egy visszafogottan fűszeres verzió, amit kedvünk szerint turbózhatunk fel bármilyenre, én biztos csomagolok még párat. Terveim szerint az egyik üvegbe egy evőkanál szárított és őrölt levendula kerül, a másodikba egy evőkanál mézeskalács-fűszer (fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg) és talán lesz egy fahéjas–csilis is.

Forrás:
Zita

Édesség és szénhidrátok

Egy üveg tej- és cukormentes instant kakaó 70 gramm xilitet tartalmaz, így csak visszafogottan lesz édes a végeredmény – én ehhez vagyok szokva és ezt szeretem jobban. Viszont ha az ember édesszájú vagy a bolti instant kakaók ízélményére vágyik, érdemes kicsit több édesítőt használnia. Könnyen letesztelheted, ha az elkészült kakaóporból egy evőkanálnyit elkeversz egy deci forró vízben vagy magtejben és megkóstolod, hogy elég édes-e. A nem diétázó ismerősök valószínűleg jobban értékelik majd a karakteresebb édes ízt. 🙂 

A teljes recept összesen 42 gramm lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, de ha szereted a többi édesítőszer – például az eritrit vagy a sztevia – ízét, akkor készítheted azokkal is, és ez a szám értelemszerűen változni fog. Ha például eritrittel édesíted a kakaót, akkor nem is kell számolni a szénhidrátokat. Ez elég jól hangzik, de bevallom, engem zavar az eritrit és sztevia után jelentkező „mentolos” utóíz az italokban (süteményeknél nem olyan domináns, ott könnyen elviselhető), úgyhogy én maradok a xilitnél, ami a cukormentes instant kakaó készítését illeti.

Adagolás

Ha csak egy könnyed kakaóra vágysz, bőven elég egy csapott evőkanál por decinként, forró vízben elkeverve. Krémesebb ízt kapsz azonban, ha valamilyen magtejet használsz, vagy ha növeled az egy decire jutó por mennyiségét. Nekünk akkor ízlett a legjobban, amikor 2 csapott evőkanál port kevertem el egy deci forró vízzel, vagy másfelet egy deci magtejjel. 

Íme a recept, fogadjátok szeretettel és fogyasszátok egészséggel:

Cukor- és tejmentes instant kakaó

Hozzávalók:

  • 7 dkg cukor- és tejszármazékmentes kókusztejpor (GM üzemben csomagolva)
  • 2 dkg cukrozatlan (holland) kakaópor
  • 7 dkg xilit
  • 1 csipet só
  • 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és szerecsendió

Elkészítés: A hozzávalókat jól elkeverjük, a kókusztejpor-labdákat egy kanállal szétnyomkodjuk, de akár meg is darálhatjuk az egészet egy kávédarálóban.

Csinos üvegekbe töltjük.

Ízlés szerint fogyasztjuk (ld. feljebb, az Adagolás alcím alatt).

Forrás:
Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.