Írd be, mit keresel:

Hajdinakása, egy finom reggeli-alternatíva

Szeretem egy melengető, finom reggelivel indítani a napot, hogy kellő lendülettel vehessem az akadályokat. Kedvenc zabkásáim mellett nagyon jól bevált a hajdina is, ami szintén gluténmentes és nagyon egészséges.

Cookta - 2016.12.15.
Hajdinakása, egy finom reggeli-alternatíva

A hajdina kevéssé ismert gabonaféle, kissé karakteresebb, mogyorós íze miatt vannak, akik nagyon vagy épp kevésbé kedvelik. Tökéletes a gluténmentes étrendben, kiemelkedően magas a rosttartalma (25,7 g /100 g), sok fehérjét, aminosavat tartalmaz, de gazdag kalciumban, magnéziumban, káliumban, vasban és cinkben, valamint jelentős B-vitaminforrás is!

A hajdinát megfőzhetjük köretnek, de kásának is, sőt a lisztjét is használják, még palacsintasütésre is. A hajdinakása ugyanúgy készül, mint a zabkása, csak a gabonát előtte alaposan meg kell mosni, leszűrni, és külön meg kell főzni, dupla mennyiségű vízben.

Hajdinakása

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 1/2 bögre hajdina
  • 2,5 dl növényi tej
  • kevés édesítőszer
  • kókuszreszelék
  • gojibogyó
  • chiamag

Elkészítés: A hajdinát alaposan átöblítem, majd egy edénybe teszem, felöntöm 1 bögre vízzel, és lassú tűzön megfőzöm.

Ha megpuhult, átöblítem vízzel, majd a növényi tejjel és kevés édesítőszerrel egy kis lábasba teszem, hozzáadok kb. egy maréknyi kókuszreszeléket, és pár perc alatt összefőzöm. 

Én gojibogyóval, chiamaggal és gyümölccsel bolondítottam meg.

Forrás:
Domokos Enikő

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.