Gondolom, nemcsak nálunk elmaradhatatlan a mézeskalács karácsonykor, ami nemcsak süteményként, de díszként is nagy szerepet játszik. Kerül belőle a karácsonyfára is, illata betölti egész otthonunkat, ráadásul jó móka gyerekekkel együtt készíteni.

Jól bevált recept, bizonyított már, mindig ezt használom, nagyon egyszerű és finom, csak arra kell figyelni, hogy tényleg pihenjen eleget a tészta. A méz és a liszt fajtájától függően eltérhet a mézeskalácshoz felhasznált liszt mennyisége, úgyhogy figyelni kell, és mindig kellően lisztezni, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Forrás:
Színek és virágok blog

A tészta összeállítása és gyúrása is deszkán történik, először kanállal vagy keverőlapáttal kezdem el, majd amikor kissé összeállt, akkor veszem „kézbe” a dolgokat, vagyis a tésztát. Arra érdemes figyelni, hogy a tészta ne ragadjon, apránként lisztezzük, ha szükséges, inkább lágy tésztát kell kapnunk, mert a pihentetés alatt egy kicsit meg fog keményedni.

Forrás:
Színek és virágok blog

Mézeskalács

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 nagy evőkanál szódabikarbóna
  • 10-15 dkg porcukor
  • 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1,5 dl méz
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg margarin

A mázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 12 dkg porcukor

Elkészítés: A mézet edényben felmelegítjük, és állandó kevergetés mellett feloldjuk benne a margarint. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáöntjük a tejet.

A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, a szódabikarbónát, a porcukrot és a fűszerkeveréket hozzáadjuk, és kanállal vagy keverőlapáttal összekeverjük, és kúpszerű formát alakítunk ki. A tejjel összekevert mézet fokozatosan a liszt közé keverjük, és lassan összedolgozzuk a száraz alapanyagokkal. Ha a tészta még ragad a gyúródeszkához vagy a kezünkhöz, gyúrjunk hozzá még egy kevés lisztet! A tészta inkább lágy legyen, mint kemény, mert a pihentetés alatt úgyis megkeményedik egy kissé.

Az összegyúrt tésztát csomagoljuk fóliába, és tegyük be a hűtőszekrénybe legalább egy éjszakára.

A pihentetett tésztát nyújtás előtt hagyjuk szoba-hőmérsékletűre felmelegedni! A tésztából szakítsunk le egy nagyobb ökölnyi darabot, és tegyük a gyúródeszkára. Gyúrjuk össze még egyszer jó alaposan. Ha ragad, szórjunk alá még lisztet, és gyúrjuk össze. Azután a tenyerünkkel görgetve formáljunk belőle a deszkán golyót. Szórjunk lisztet vékonyan a gyúródeszkára és a golyó tetejére, majd sodrófával nyújtsuk ki! Időnként emeljük meg a tésztát, és szórjunk alá lisztet, nehogy leragadjon. Egyenletes vastagságúra nyújtsuk, kb. 2-3 mm-esre. Mielőtt a formával való szaggatást elkezdjük, nézzük meg, nem ragadt-e le!

A tésztából lisztbe mártott kiszúróformákkal szaggathatunk ki különféle mintákat. Ha szeretnénk felakasztani, akkor most kell kiszúrni az akasztó helyét.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk egymástól kicsit távolabb, és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük, de figyeljünk, mert gyorsan sül-pirul! A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha szeretnénk fehér mázzal díszíteni, akkor 1 tojásfehérjét verjünk kemény habbá, majd apránként hozzákeverjük a porcukrot, míg sűrű, fényes habot kapunk. Nyomózsákba vagy tiszta nejlonzacskóba töltjük, a sarkára pici lukat vágunk, és kidíszítjük a mézeskalácsokat. Hagyjuk teljesen megszáradni.

Forrás:
Színek és virágok blog