Írd be, mit keresel:

Csillagánizs, a legszebb fűszer – de nem csak ezért szeretjük!

Nálunk kevéssé ismert és használatos fűszer a csillagánizs, pedig nagyon gazdag aromákat ad az ételeinknek, ráadásul gyógyhatásai is jelentősek, amiket a influenza és emésztési gondok ellen is bevethetünk. Érdemes megismerni, megszeretni és használni!

Cookta - 2016.12.29.
Csillagánizs, a legszebb fűszer – de nem csak ezért szeretjük!

A csillagos ánizs, ánizscsillag és kínai ánizs névvel is gyakran emlegetett fűszer Ázsiából származik, ahol a kínai és az indiai konyha is napi rendszerességgel használja, többnyire porrá őrölve és fűszerkeverékbe téve, de egészben is szinte mindig kerül belőle például az indiai főtt-párolt, köretként kínált rizsbe. Elképesztően illatossá, aromássá teszi, csak bele kell dobni a főzés elején, és mire megpuhul a rizs, illatossá és sokkal izgalmasabb teszi, de nem tolakodóan…

Sokan nem gondolnák, de az ázsiai fűszerboltokban egy nagyobb zacskónyit is baráti áron beszerezhetünk, ami akár egy évig is kitart, még akkor is, ha rendszeresen használjuk. És érdemes is rutinná tenni a csillagánizsos fűszerezést, mert nemcsak elképesztően finom, de nagyon egészséges is, a hagyományos kínai orvoslás sok jótékony hatása miatt gyógynövényként is alkalmazza, ezeket pedig ma már laboratóriumi kutatások is igazolják.

A csillagánizs gyógyhatásai

  • antivirális és fertőtlenítő, így influenza, megfázás esetén ideális, akár megelőzésre is, fogkrémeknél, szájvizeknél is használják fertőtlenítő hatása miatt,
  • légúti megbetegedések ellen is hatékony, köhögés, megfázás esetén,
  • immunerősítő, így növeli az ellenállóképességet minden fertőző betegséggel szemben,
  • görcsoldó, például menstruáció esetén is ideális,
  • széloldó, puffadásra hajlamosak bátran használják,
  • gyomorerősítő, serkenti az emésztést.

Mihez használjunk csillagánizst?

Aki nem szereti az ánizs karakteres ízét, az is nyugodtan kipróbálhatja, sokkal szelídebb, fűszeresebb, izgalmasabb, összetettebb. A legegyszerűbb, ha teafűhöz adjuk, és így forrázzuk le, majd kis mézzel ízesítjük. Mennyei! De a chai lattéból, a forralt borból, a puncsból sem maradhat ki a csillagánizs.

Egészen új dimenziókba emelhetünk egy egyszerű tejberizst, ha a tejbe már a főzés kezdetekor egy szem csillagánizst dobunk, majd vele együtt főzzük meg a jól bevált receptünk szerint a tejberizst, amit természetesen gyümölcsrizsnek továbbgondolhatunk.

Nemcsak édes tejberizshez illik a  csillagánizs, ahogy korábban már említettük, a sima párolt rizshez is zseniális, sütőtökhöz és édesburgonyához is remek, de egy elegáns rozé kacsamell mellé is szuper köretet készíthetünk, ha csillagánizzsal együtt sütünk-párulunk meg néhány körtét.

Ha bármilyen gyümölcskompótot készítünk, akkor se feledkezzünk meg a csillagánizsról. Egyrészt elképesztően mutatós, másrészt tényleg különlegesség teszi, legyen szó almáról, körtéről, birsről, de akár egy szeder- vagy meggyragut is felvidíthatunk és elvarázsolhatunk, valóságos gyógyszerré tehetünk egy szem csillagánizzsal.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.