Írd be, mit keresel:

Leveskúra, a legjobb diéta – 7 levesrecepttel

Az év végi nagy dőzsölések után jólesik egy kicsit könnyebben táplálkozni, megszabadulni az esetlegesen felcsúszott feleslegtől. Ha szezonális leveseket fogyasztunk kúraszerűen, még a téli vitaminpótlást is megoldottuk egy füst alatt. Egyszerű, olcsó és finom leveseket ajánlunk!

Cookta - 2021.01.08.
Leveskúra, a legjobb diéta – 7 levesrecepttel

Az alábbi leveskúra 7 napos, mindennap más szezonális krémleves az ebéd, amit kiegészíthetünk más könnyű ételekkel is, de a hatékonyság miatt erre az időszakra érdemes lemondani a húsról, a lisztről, az édességekről. Legyenek most főszerepben a zöldségek és gyümölcsök, a könnyű tejtermékek, mint a joghurt vagy a túró. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék – elsősorban víz vagy tea, herbatea – fogyasztása, mert ez segít a méregtelenítésben, a salakanyagok távozásában. 

Reggelire

Napindítónak legjobb a gyümölcs, ebből akár készíthetünk gyümölcssalátát vagy turmixot is, remek a zöldturmix, de ha melegre vágyunk, főzhetünk almakompótot is, amihez a főzés után hozzákeverhetünk egy kanál mézet. Ha a gyümölcs önmagában kevés, ehetünk egy pohár joghurtot vagy egy tálka túrót gyümölcsökkel kiegészítve, akár egy kis fahéjjal, csilivel – ezek nem csak ízesítik az ételt, de élénkítik is az anyagcserét.

Ebédre

Délben egy nagy tál forró levessel kezdjük az étkezést (lásd lent a recepteket!), másodiknak készíthetünk egy tányérnyi salátát kis olajjal, balzsamecettel vagy citromlével, akár joghurttal, a majonézes vagy tejfölös tartalmasabb önteteket most mellőzzük. Készíthetünk zöldséges rizst vagy párolt zöldséget, süthetünk a második fogáshoz krumplit vagy zöldséget a sütőben is – nem olajban!

Vacsorára

Az esti étkezés már csak egy nagy tányér leves legyen, ha még vágyunk valamire, akkor válasszunk egy tálka túrót vagy pohárnyi joghurtot, amit meglocsolhatunk egy kis mézzel, de ehetünk egy kis mandulát, diót, aszalt szilvát is desszertként.

Tízóraira, uzsonnára

Gyümölcs, gyümölcs! De lehet sárgarépát, uborkát, zsenge sörretket is választani. Sok rost van bennük, magas a víztartalmuk, ez jótékonyan hat a méregtelenítésre, fogyásra!

Variációk krémlevesre

Burgonyakrémleves curryvel

Hozzávalók: 3 közepes krumpli, 1 fej hagyma, 1 alma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, curry fűszerkeverék, olívaolaj, esetleg kókusztej
Elkészítés: A felkockázott vöröshagymát megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott krumplit és almát, pár percig kevergetve pároljuk, megszórjuk curryvel, majd felöntjük a vízzel vagy az alaplével. Ízlés szerint sózzuk, majd puhára pároljuk a zöldségeket (kb. 15 perc). Rúdmixerrel krémesítjük. Ha selymesebben szeretnénk, kis kókusztejet keverhetünk bele. Tálaláskor a tetejét meghinthetjük pirított szezámmaggal.

Sütőtökkrémleves gyömbérrel

Hozzávalók: 40 dkg tisztított, felkockázott sütőtök, 2 szál sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, bors, diónyi friss gyömbér lereszelve, olívaolaj, esetleg kókusztej
Elkészítés: A felkockázott vöröshagymát megdinszteljük kevés olívaolajon, hozzáadjuk a sütőtököt és a felkarikázott sárgarépát, pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük a vízzel vagy az alaplével. Megsózzuk, majd addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (kb. 15 perc). Belereszeljük a gyömbért, frissen őrölt borsot adunk hozzá, és rúdmixerrel pépesítjük. Kis kókusztejjel krémesíthetjük. Pirított szezámmaggal, tökmaggal megszórva vagy kevés tökmagolajjal megcsepegtetve tálalhatjuk.

Kukoricaleves korianderrel

Hozzávalók: 1 konzerv kukorica, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál koriandermag, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, olívaolaj, kókusztej
Elkészítés: A felkockázott vöröshagymát a koriandermaggal megdinszteljük egy kis olívaolajon, majd ráöntjük a kukoricát a levével együtt, pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük vízzel vagy alaplével. Ízlés szerint sózzuk, majd puhára főzzük (kb. 5-6 perc). Rúdmixerrel félig darabosra pépesítjük, krémesíthetjük egy kis kókusztejjel, ha krémesebben szeretjük. A levest reszelt sárgarépával is gazdagíthatjuk, de tartalmasabbá tehető, ha 2-3 evőkanál kukoricadarát is belefőzünk.

Paszternákkrémleves joghurttal

Hozzávalók: 2 közepes paszternák (fehérrépa is lehet), 2 közepes krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, bors, olívaolaj, 1,5 dl joghurt
Elkészítés: A felkockázott hagymát megdinszteljük kevés olívaolajon, hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott paszternákot és krumplit, pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük vízzel vagy alaplével, megsózzuk. Puhára főzzük a zöldségeket (kb. 15 perc). Borsot őrölünk bele, és rúdmixerrel krémesítjük a joghurtot is hozzáadva. Pirított dióval vagy aprított petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Zellerkrémleves mustárral

Hozzávalók: 30 dkg zeller, 2 közepes krumpli, fél szál póréhagyma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, 1/2 citrom leve, olívaolaj, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál mustármag, 1,5 dl joghurt
Elkészítés: A felkarikázott póréhagymát a mustármaggal megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, ha a mustármag pattog, hozzáadjuk a felkockázott krumplit és zellert, pár percig kevergetve dinszteljük, majd felöntjük vízzel vagy alaplével, ízlés szerint sózzuk. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak (kb. 15 perc). Hozzáadjuk a mustárral és citromlével elkevert joghurtot, rúdmixerrel pépesítjük. Tálaláskor almakockákat szórhatunk bele.

Céklakrémleves almával és tormával

Hozzávalók: 2 közepes cékla, 1 közepes krumpli, 1 alma, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál ecetes reszelt torma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, olívaolaj, 1,5 dl joghurt
Elkészítés: A felkockázott vöröshagymát megdinszteljük kevés olívaolajon, rádobjuk a meghámozott és felkockázott céklát, krumplit és almát, pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük vízzel vagy alaplével, ízlés szerint megsózzuk. Puhára főzzük a zöldségeket (kb. 15 perc). Ekkor hozzáadjuk a reszelt ecetes tormát és a joghurtot, és rúdmixerrel krémesre dolgozzuk. Pirított diót vagy szezámmagot szórhatunk rá tálaláskor.

Sárgarépa-krémleves naranccsal

Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa, 2 közepes krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1 narancs, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, olívaolaj, 1 dl kókusztej
Elkészítés: A felkockázott vöröshagymát megdinszteljük kevés olívaolajon, majd rádobjuk a felkarikázott répát és felaprított burgonyát, sózzuk, pár percig keverve dinszteljük, majd felöntjük vízzel vagy alaplével. Amikor puhák a zöldségek (kb. 15 perc múlva), belereszeljük a narancs héját, majd rúdmixerrel összedolgozzuk. Hozzákeverjük a kókusztejet, legvégül, már a tűzről levéve belefacsarjuk a narancs levét. Tálaláskor megszórhatjuk szeletelt pirított mandulával.

A fenti levesek természetesen ízlés szerint másképp is fűszerezhetőek. És persze más idényzöldség is használható a téli leveskúrához: remek a brokkoli, a póré, a kelbimbó, a karfiol vagy a kelkáposzta is – ezek is kalóriaszegények, rostokban gazdagok, egészségesek. Csak jót tehetünk magunknak velük!

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Gyógyító konyha

A szakácsdoktor receptjei

Dale Pinnock, az ismert angol gyógyszakács és táplálkozástudományi szakértő eredeti módon vizsgálja a kapcsolatot a konyha és az egészség között. Könyvében külön fejezetet szentel az alapvető élelmiszerek, a zöldségek, gyümölcsök, húsok, tejtermékek, fűszerek összetételének, és az emberi szervezet működésére gyakorolt hatásának, külön fejezetet pedig az étkezéssel, étrenddel befolyásolható vagy gyógyítható betegségek bemutatásának.

A szerző vallja, hogy a gondosan és tudatosan megtervezett étrenddel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. Receptjei a szó egészségügyi és gasztronómiai értelmében is gyógyító hatásúak.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.