Írd be, mit keresel:

Színes szemvidító és finom vitaminbomba kaliforniai paprikával

A szürkeség és a hétköznap legjobb ellenszere egy színes fogás, ami nemcsak energiát, de sok vitamint és jó hangulatot is hoz a tányérra. Ha mindehhez azt is eláruljuk, hogy egyszerű és gyors, akkor mindenki beláthatja: vétek lenne kihagyni!

Cookta - 2017.01.11.
Színes szemvidító és finom vitaminbomba kaliforniai paprikával

A kaliforniai paprika nem az egyetlen amerikai paprika, mindegyik az – még a „magyaros” pirospaprika is, igen! –, de valójában nagyon jól meghonosodott már nálunk is mindegyik. A kaliforniai paprika édes íze, vastag, lédús húsa miatt az egyik legfinomabb zöldségünk, amit nyersen, sütve, főzve, raguban vagy salátában, szendvicshez vagy mártogatósnak érdemes minél gyakrabban fogyasztani.

Tudtad?

A színes, édes kaliforniai paprika a szív egészségét őrző és a rák ellen védő karotinokból rengeteget tartalmaz, tele van C-vitaminnal, immunerősítő, jó forrása a B-vitaminok közé tartozó folátnak és az E-vitaminnak, luteintartalma miatt elképesztően fontos szerepe van a szem egészségének védelmében.

Többféle színben is kapható, a piros a legédesebb, a narancssárga, a piros és a nálunk még kevésbé ismertebb lila színű kaliforniai paprikában található a legtöbb karotin, de színtől független a C-vitamin-tartalmuk. Rostokban nagyon gazdag, 100 g-ban mindössze 30 kcal energia van, mégis fedezi a napi C-vitamin-szükséglet dupláját, nyersen fogyasztva.

A kaliforniai paprika feszes, kemény húsa és gömbölyded formája szinte kínálja, hogy megtöltsük, kehelyként használjuk egy egészséges és finom salátához. Szinte bármilyen salátával megtölthetjük, mi most egy mediterrán hangulatú, tartalmas, de egészséges kuszkuszos salátát ajánlunk, méghozzá meleg szívvel, szemvidító színekkel, 15 perces változatban! Az alábbi recept 4 személynek főételnek értendő, ha előételnek készítjük, felezzük a mennyiségeket!

Töltött kaliforniai paprika, ami igazából saláta

Hozzávalók:

  • 4 kaliforniai paprika
  • 2,5 dl kuszkusz
  • 6 dl zöldségleves, alaplé vagy víz
  • 1 paradicsom
  • 1 marék fekete olívabogyó
  • 6-8 aszalt paradicsom
  • 10 dkg feta sajt
  • 2 evőkanál fenyőmag
  • 1 marék bazsalikomlevél
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • só, bors

Elkészítés: A kuszkuszt egy tálba tesszük, egy nagyobb csipet sót és 2 evőkanál olívaolajat adunk hozzá, szárazon összekeverjük. 6 dl zöldségalaplét, -leves vagy vizet felforralunk, ezt a kuszkuszra öntjük, lefedjük, és kb. 10 percet pihentetjük, amíg a kuszkusz megszívja magát.

Közben a paradicsomot felkockázzuk, az aszalt paradicsomot csíkokra vágjuk, a feta sajtot felkockázzuk, a bazsalikomot felaprítjuk, az olajbogyót félbevágjuk. A fenyőmagot egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt megpirítjuk.

A kaliforniai paprikákat megmossuk, félbevágjuk hosszában, a csumáját kivágjuk.

A kuszkuszt átkeverjük, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a felcsíkozott aszalt paradicsomot, az olajbogyót, a fetát, a fenyőmagot és a bazsalikomot, meglocsoljuk a fehérborecettel és még egy kevés olívaolajjal, összeforgatjuk alaposan, majd megkóstoljuk, és ízlés szerint még fűszerezzük sóval, borssal, ecettel, esetleg pici olajjal.

A félbevágott paprikákba halmozzuk a kuszkuszos salátát, és már tálalhatjuk is, de ha meleg ételre vágyunk, 5 percre betolhatjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe is, tejföllel meglocsolva melegen is fenomenális!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.