A csokoládé és az édes citrus harmóniája legendás, a narancsos-csokis édességek a téli hónapok legfinomabb desszertjei, illatos hangulatjavítói, finom felvidítói. Most egy tortácska készült velük, ami a hétköznapokat is ünneppé változtatja!

Az ünnephez nem feltétlenül kell alkalom, dönthetünk úgy, hogy minden napot különlegessé teszünk valamivel. Egy programmal, egy finom fogással vagy egy gesztussal. Olvasónk, Éva, ezt a tortát ajádékba készítette egy olyan fiatal hölgynek, aki nem vezet háztartást, és boldog volt, hogy a megajándékozott egymás után három szeletet is megevett belőle.

Csoki van a gazdag piskótatésztában és a tetején, narancs a krémben és a díszítésben, többféle formában, friss és kandírozott formában is, nagyom finom és különleges – senki ne ijedjen meg a hozzávalók hosszú listájától: minden van otthon hozzá a legtöbb háztartásban!

Forrás:
Bodnár Éva

Csokis-narancsos torta

Hozzávalók:
A piskótához: 

  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg étcsokoládé
  • 3 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 2,5 cukrozatlan kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • 4 dkg liszt

A krémhez: 

  • 4 tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 4 dl lehűtött habtejszín
  • 10 dkg narancsfilé (ez kb. 3 meghámozott és összekockázott narancs)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 dl narancslé
  • 1 csomag habfixáló
  • 2 teáskanál zselatin

A díszítéshez: 

Elkészítés: A tésztához gőz fölött összeolvasztjuk a vajat és a csokoládét. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját és az olvasztott csokoládét, végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet is.

Egy 18–22 cm-es tortakarikát kibélelünk sütőpapírral. Úgy a legegyszerűbb, ha az aljára illő méretes kört és az oldalmagassággal megegyező papírcsíkot vágunk ki, és ezekkel beleljük ki a formát. Így szépen elterül benne a papír. A kibélelt formába simítjuk a masszát, majd 160 fokra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Ha kihűlt, kiborítjuk a formából, amit tisztára mosunk, szárazra törölünk, majd ismét kibéleljük sütőpapírral.

A krémhez vízgőz fölött felmelegítjük a tojássárgáját a cukorral, de csak forró legyen, ne főjön!, majd kihűlésig robotgéppel jó habosra verjük. Beleforgatjuk a habfixálóval habbá vert tejszínt, a filézett narancskockákat, végül a hideg narancslében megduzzasztott, majd langyosra melegített zselatint. Az összekevert krémet 1-2 órára a hűtőszekrénybe rakjuk, dermedni.

A kisült piskótát kettévágjuk, az egyik lapot a kibélelt tortaformába helyezzük. Rátöltjük a krémet, majd befedjük a másik lappal.

Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük a vajat, és szép fényesre keverjük, majd ráöntjük a tortánk tetejére. Az oldalát körberakjuk a félbevágott narancsszeletekkel, majd a krém és a torta találkozásánál kandírozott narancshéjjal. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Forrás:
Bodnár Éva

A receptet és a fotót Bodnár Éva küldte. Köszönjük!