Írd be, mit keresel:

Somlói galuska, a veszélyes desszertkedvenc

A somlói az egyik legveszélyesebb desszert, több okból is: ha jó, akkor veszélyesen sokat bír az ember enni belőle, a másik veszély pedig éppen az, hogy nem jó, mert kispórolnak belőle valamit, olcsósítják, mindenféle műdologgal cserélik le valamelyik fontos komponensét. Éppen ezért érdemes otthon elkészíteni!

Cookta - 2017.01.28.
Somlói galuska, a veszélyes desszertkedvenc

A somlói a legismertebb és legkedveltebb magyar édességek egyike, pedig nincs olyan messzi múltba visszanyúló története, mint gondolnánk. 1958-ban debütált a brüsszeli világkiállításon, a magyar pavilonban igyekezett népszerűsíteni a hazai konyhát – nem mellesleg a hortobágyi palacsintával együtt – sikeresen.

Az édesség ötletadója a Gundel étterem akkori főpincére,  Gollerits Károly volt, de a tényleges receptet és a nevet is Szőcs József Béla cukrászmesternek köszönhetjük, aki a Gerbaud-ban töltött első gyakorlóévek után került a Gundelbe. A süteménynek semmi köze a Somló-hegyhez, sokkal inkább a Somlyó-dombhoz, ami Fóton található: a lokálpatrióta cukrászmester pedig erről nevezte el a desszertet, és később ennek a közelében nyitotta meg saját cukrászdáját.

Forrás:
Hámori Zsófia

Az eredeti somlói háromféle piskótával készül, a vaníliás, a kakaós és a diós piskótát rumos cukorsziruppal locsolják, durvára vágott dióval, mazsolával hintik, főzött vaníliakrémmel egymásra rétegezik, majd csokiszósszal leöntve, kockára vágva vagy kanállal szaggatott galuska formájában tejszínhabbal tálalják. Nincs benne puding, se babapiskóta, se rumaroma, se tortabevonó csokoládé… Persze az sem baj, ha egy pudingos piskótát készítünk, vagy gyors pohárkrémet dobunk össze babapiskótával, vaníliakrémmel és olvasztott csokival, és szabad is mindenkinek úgy készítenie, ahogy számára a legfinomabb.

Vitatott kérdés szokott lenni a mazsola, sokaknak ez a kényes pont – nyugodtan elhagyhatják, vagy akár a diót is. A mi változatunk majdnem az eredeti receptet követi, az eltérés annyi, hogy a diós piskótát elhagytuk, így csak vaníliás és kakaós került bele, de pótoltuk a diót tálaláskor. Nagyon finom lett, érdemes elkészíteni!

Forrás:
Hámori Zsófia

Somlói galuska

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 6 evőkanál cukor
  • 6 tojás
  • csipet só
  • ½ teáskanál sütőpor
  • 5 + 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A vaníliakrémhez:

  • 7 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg liszt

A csokoládéöntethez:

  • 20 dkg cukor
  • 5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 dl víz
  • 5 cl rum 

Valamint:

  • 3 dl víz + 4 cl rum
  • 6 evőkanál mazsola
  • 3 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál őrölt dió    

A tálaláshoz: 

  • tejszínhab

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 35 x 35 cm-es tepsit.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat habosra keverjük 3 evőkanál cukorral. A cukor másik felét a tojásfehérjéhez adjuk, és robotgéppel keményé habbá verjük. A cukros tojássárgához kanalanként adagoljuk a fehérjehabot és szitán át a csipet sóval és a sütőporral elkevert 5 evőkanál lisztet, határozott mozdulatokkal, de óvatosan összekeverjük. A tészta felét átkanalazzuk egy másik edénybe, az egyikbe a maradék 1 evőkanál lisztet, a másikba a kakaóport forgatjuk bele. 

A kétféle tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, egyiket az egyik, másikat a másik felébe, betoljuk az előmelegített sütőbe, és a piskótát kb. 15 perc alatt megsütjük. (A sütőben hagyjuk kihűlni.)

A vaníliakrémhez a tej felét egy nagyobb lábosban felmelegítjük. Egy másik edényben a tojássárgákat a vaníliás cukorral és a cukorral habosra keverjük, hozzákeverjük a lisztet és a maradék tejet. Simára keverjük, majd vékony sugárban a gyöngyöző tejhez öntjük. Folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. 

A csokoládéöntethez összekeverjük a cukrot, a kakaóport, a vizet és a rumot, és egy kis lábosban kevergetve felfőzzük, majd félretesszük.

A töltelékhez összetörjük a diót egy mozsárban. A sziruphoz egy kisebb forraló edényben felforralunk 3 dl vizet, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot, majd ha felforrt, hozzáadjuk a mazsolát és a rumot, a tűzről levéve félretesszük.

Amikor kihűlt a piskóta, félbevágjuk kakaós és fehér részre, majd felkockázzuk, meglocsoljuk a rumos-mazsolás sziruppal, megszórjuk dióval. Tálkákba szedjük, öntünk rá a vaníliakrémből, majd leöntjük a csokoládészósszal. Nagyon jót tesz neki, ha néhány órát pihentetjük.

Tejszínhabbal tálaljuk, de kínálhatunk hozzá még csokiöntete vagy vaníliakrémet is.

Forrás:
Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.