Írd be, mit keresel:

Melengető csirkés ragu, egyenesen Marokkóból

A tajine vagy tagine az afrikai, pontosabban a marokkói konyha egyik legnagyszerűbb fogása. Lehet húsos, halas vagy zöldséges is, de mindig nagyon fűszeres, illatos, szószos-szaftos, és gyakran kerül bele valamilyen aszalt gyümölcs is.

Cookta - 2017.01.30.
Melengető csirkés ragu, egyenesen Marokkóból

A tajine (ejtsd: tazsin, tadzsin) eredetileg egy kúpos cserépedény, aminek az alja egy nagy és mély tál, ebbe kerülnek az alapanyagok, majd a csúcsos, kúp alakú fedővel lezárják, így teszik a tűzre vagy parázsra. Ebben párolódik lassan az étel úgy, hogy minden aromaanyag megőrződik. A marokkói – és az arab – konyha a mai napig szívesen használja ezt az edényfélét, ma már létezik elekromos, vasból készült változata is, de a fűszeres, melengető tajine-ételt reprodukálhatjuk a jól bevált lábosainkban is.

A tajine nagyon sokféle lehet, Marokkóban a legkedveltebb a csirkés és a bárányos, amihez gyakran társul mindenféle zöldség, sokszor csicseriborsó, olívabogyó, a sokféle illatos fűszer mellé pedig szinte mindig kerül valamilyen aszalt gyümölcs – mazsola, aszalt sárgabarack, datolya, füge – is, ezek pedig együtt párolódnak szaftos raguvá.

Körete szinte mindig az arab alapételnek számító kuszkusz, ami nagyon jól felveszi a fűszeres szaftot, semleges ízének köszönhetően remekül harmonizál köretként bármilyen ízesítésű tajine-nal.

Mi most egy gyors csirkés változatot mutatunk, ami nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis különleges a fűszereknek és az aszalt sárgabaracknak köszönhetően, illatával és aromáival színt, melegséget és változatosságot hoz a hűvös és szürke időben is.

Sárgabarackos–csirkés tajine

Hozzávalók:

  • 3 csirkemellfilé
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 marék mandula
  • olívaolaj
  • 25 dkg kuszkusz
  • só, bors

Elkészítés: A csirkemellet felkockázzuk, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a fűszereket összekeverjük. Az olajat felhevítjük, a fűszereket beleszórjuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, kicsit megdinszteljük, majd hozzáadjuk a csirkét, fehéredésig kevergetve pároljuk.

Felengedjük az alaplével, hozzáadjuk az aszalt sárgabarackot, sózzuk, borsozzuk, majd ha felforrt, lejjebb vesszük a hőt, és lassú tűzön kb. 20–25 perc alatt puhára főzzük.

Közben a kuszkuszt tálba öntjük, sózzuk, egy kis olívaolajat adunk hozzá, még szárazon összekeverjük, majd kétszeres mennyiségű forró vízzel leforrázzuk, lefedjük, és kb. 10 percet pihenni hagyjuk, amíg megduzzad és beszívja a vizet.

A mandulát egy száraz serpenyőben megpirítjuk. 

A csirkés tajine-t a kuszkusszal tálaljuk, mandulával meghintve.

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Dee Dumas: Marokkói szerelem

A titokzatos arab világ bűvöletében

Colette-et, a francia hastáncosnőt egy arab férfi iránt fellobbanó szerelme a varázslatos Marokkóba repíti. Egy igazi tündérmese veszi kezdetét, Colette és Abdul villámgyorsan össze is házasodnak. Azonban hamar kiderül, hogy az újdonsült férj bizony nem mindig alkalmaz tisztességes eszközöket céljai elérése érdekében, így a tündérmese pillanatok alatt rémálommá válik: a nő szerelme rettegéssé és gyűlöletté alakul át, sőt az élete is veszélybe kerül. Vajon létezik kiút ebből a reménytelennek tűnő helyzetből? Lehet-e még Colette újra boldog, akár másvalaki oldalán? Hogyan teljesedik ki Colette története egy generációval később?

Dee Dumas izgalomban, szerelemben, drámában gazdag története a 2014-es első megjelenés sikere után ezúttal bővített tartalommal kalauzolja el olvasóit a varázslatos Marokkó világába, ahol bármi megtörténhet.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.