Írd be, mit keresel:

Filléres és finom fogás: a holland mustárleves

Aki járt már Hollandiában, tapasztalhatta, hogy arrafelé nemcsak a sajtoknak van nagy hagyománya, de a különféle mustároknak is. Helyben készítik, sokféle változatban, és rengeteg ételhez használják kísérőként vagy ízesítőként, teszik mártásba, szószba, de még levest is készítenek belőle. Mégpedig istenit!

Cookta - 2024.01.31.
Filléres és finom fogás: a holland mustárleves

A mustárleves, vagyis a mosterdsoep nagyon kedvelt krémleves Hollandiában, szinte alig kell hozzá valami, és gyorsan el is készül, a végeredmény pedig egy nagyon krémes, kellemesen pikáns, melengető és tartalmas leves. Természetesen többféle recept van, a közös mindben a póréhagyma és a magos mustár, de vannak, akik liszttel, mások krumplival sűrítik, adnak neki textúrát.

Az alapreceptben tejszín adja a leves krémességét, de gazdagítható egy kis krémsajttal, kockasajttal, főzhető bele más zöldség – sárgarépa, fehérrépa, paszternák vagy zeller is –, ha pedig valaki még pikánsabban szeretné, kis citromlevet is adhat hozzá. Tálalható így magában is, de megszórhatjuk krutonnal, fűszervajban megpirított zsemlekockával, adhatunk hozzá bacon- vagy kolbászcsipszet.

Diétázók vagy vegánok, laktózérzékenyek nyugodtan kiválthatják a vajat és a tejszínt kókuszzsírral és kókusztejszínnel, próbáltuk már úgy is, a végeredményen nem érződik a különbség: nagyon kellemes, krémes, melengető, isteni finom!

Holland mustárleves

Hozzávalók:

  • 1 kisebb szál póréhagyma
  • 2 közepes krumpli
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 liter zöldségleves vagy húsleves
  • 2 dl tejszín
  • 4 evőkanál magos mustár
  • só, bors

Elkészítés: A póréhagymát és a krumplit megtisztítjuk, a pórét vékony karikákra, a krumplit apró kockákra vágjuk.

A vajat egy fazékban felolvasztjuk, rádobjuk a pórét és a krumplit, pár percig kevergetve dinszteljük, majd felöntjük a levessel (vagy vízzel, és leveskockát adunk hozzá), és addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a mustárt, és a levest botmixerrel krémesítjük, majd a tejszínt hozzáöntjük, ízlés szerint picit sózzuk, borsozzuk, és egyet forralunk rajta, majd tálalhatjuk is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.