Írd be, mit keresel:

Brigadeiro, a brazil csokis karamellcsoda

Édesszájúaknak ajánljuk a brazilok kedvencét, a nagyon csokis és ugyancsak édes apró golyóbisokat, a brigadeirót. Csupán 3 fő alapanyag, pár perc, egy kis pihentetés, majd formázás, és készen is van ez a csudás finomság!

Cookta - 2024.02.07.
Brigadeiro, a brazil csokis karamellcsoda

Brazília nemzeti desszertjének számít, úgy tartják róla, hogy a legdemokratikusabb édesség, mert szegények és gazdagok egyaránt élvezhetik, bárki el tudja készíteni, mert olyan egyszerű, de finomsága okán ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. Gyakran készítik otthon, és minden partin, bulin helye van, egy tálból szemezgetik ki a finom csokis karamellgolyókat.

A brigadeiro (vagy többes számban brigadeiros) sűrített tej, kakaópor és egy kis vaj keveréke, amit tűzön összemelegítenek, majd amikor már sűrűsödik, akkor kihűtik, és hidegen formázzák golyókká, hempergetik meg csokireszelékben vagy magvakban, illetve olykor lágyabbra hagyják, krémesre, és pohárdesszertként fogyasztják.

A brigadeiro születése a háború éveire tehető, amikor friss tej hiányában sűrített tej állt csak rendelkezésre, és a leleményes háziasszonyok az ínséges időkben ezt a rendkívül olcsó, ugyanakkor ellenállhatatlan finom édességet készítették a rendelkezésre álló sűrített tejjel, egy kis kakaóporral és pici vajjal. A katonás brigadeiro név is valószínűleg ezekre a körülményekre utalhat, amelynek jelentése dandártábornok.

Brigadeiro

Hozzávalók:

  • 40 dkg sűrített tej
  • diónyi vaj
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A hempergetéshez:

  • csokidara, reszelt csoki, darált dió, mandula, pisztácia, dekorcukorka

Elkészítés: A vajat egy forralólábasba tesszük, felmelegítjük, hozzáöntjük a sűrített tejet és a kakaóport, majd habverővel folyamatosan kevergetve felmelegítjük, és 8-10 perc alatt sűrűbb állagúra főzzük. Ha pl. egy fakanállal csíkot húzunk bele, a massza lustán úgy maradjon, és ne fedje el újra a lábas alját.

A tűzről levéve a masszát egy műanyag edénybe öntjük, és ha langyosra hűlt, akkor 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy formázhatóra dermedjen. Ekkor diónyi kis darabokat veszünk a masszából, golyókká formázzuk, és csokidarába vagy apróra vágott csothéjasba, dekorcukorkába forgatjuk. Azonnal tálalható, de sokáig eláll, ha nem faljuk be azonnal. 🙂

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.