Írd be, mit keresel:

Pörgős napok életmentő fogása: a grízes tészta

A takarékos és a villámgyors ételek vitathatatlan dobogósa a grízes tészta vagy darás tészta, ami méltatlanul lenézett és nélkülözött sok háztartásban. A horror menzaemlékek után érdemes megtanulni jól elkészíteni, mert úgy bizony nagyon finom!

Cookta - 2024.02.13.
Pörgős napok életmentő fogása: a grízes tészta

Igazi alapétel, szaladós napokon remek megoldás egy jó grízes tészta, egy gazdagabb leves után tökéletes második fogásnak, fogyasztható sósan is, akár köretnek, de klasszikusan jóféle házi baracklekvárral megpakolva kerül a tányérra. Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, viszont könnyen elrontható, ezért érdemes figyelmesen készíteni.

A pirított gríz a legnagyobb kihívás. A búzadarát egy kis olajon vagy olvasztott vajon szépen és egyenletesen kell megpirítani. Mivel nagyon gyorsan pirul, folyamatosan kevergetni kell, nem ér magára hagyni, mert akkor az egyik fele túlpirul, míg a másik nyers marad, és így élvezhetetlen lesz az étel. Ha már szép aranybarna, akkor felöntjük hideg vízzel, de óvatosan, mert a felcsapó gőz elég félelmetes és veszélyes. Ezután viszont már dolog nincs vele: a tűzről lehúzva azonnal lefedjük, és addig hagyjuk pihenni-duzzadni, míg a tésztát elkészítjük.

Forrás: Hámori Zsófia

Tésztát főzni gyerekjáték, de azért még itt is el lehet rontani ezt a gyakorlatilag 2 alapanyagos ételt. A metélt tészta nagyon gyorsan megfő, viszont elég kiábrándító, ha túlfő. A legjobb lenne persze a házi tészta, de ha magunk gyúrjuk, nyújtjuk, vágjuk, akkor már kiesik a villámgyors kategóriából, de ez sem ördöngösség. Kapható jó minőségű tészta, érdemes ilyet választani, és a főzési idő betartásával semmiképpen sem túlfőzni. Ezután már csak a leszűrés és az összeforgatás van hátra, no meg a tálalás.

Mindent egybevetve 10–15 perc alatt megvagyunk, házi lekvárral tálalva pedig egyszerűen isteni!

Forrás: Hámori Zsófia

Grízes tészta

Hozzávalók: 

  • 40 dkg szélesmetélt tészta
  • 1,5 dl búzadara
  • 2 dl víz
  • csipet só
  • 2 evőkanál olaj
  • porcukor
  • baracklekvár

Elkészítés: Egy nagyobb (lehetőleg teflon) serpenyőben melegítsük fel az olajat, öntsük bele a búzadarát, kissé sózzuk, majd pirítsuk meg. Öntsük fel a vízzel, vigyázat a gőzzel, fedjük le, zárjuk el a tüzet, és hagyjuk puhulni 5 percig.

Forrás: Hámori Zsófia

Forrás: Hámori Zsófia

Közben főzzük ki a szélesmetéltet enyhén sós vízben, majd leszűrve keverjük össze a megduzzadt grízzel.

Forrás: Hámori Zsófia

Forrás: Hámori Zsófia

Forrás: Hámori Zsófia

Porcukorral, lekvárral megpakolva tálaljuk.

Forrás: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.