A franciák – hozzánk hasonlóan – rajonganak a palacsintáért, sokféle változatban készítik, a legkülönfélébb lisztekből. De a legkedveltebb talán a tejszínnel és vajjal gazdagított búzalisztes házi változat. 

A hatalmas, utcán vagy éttermekben sütött hajszálvékony crepe-pel semmi nem vetekedhet, na de ennek otthon nem áll neki senki, már csak a sütőlap hiánya okán sem. De a tejszínes-vajas, illatos, a miénknél kicsit vastagabb francia palacsintához nem kell semmi extra alapanyag, kicsit több tojás, a tej mellett pedig a francia konyha két kedvence, némi tejszín és olvasztott vaj.

A tésztába gyakran kerül vanília és egy kevés rum is, amitől olyan finom, hogy töltelékre sincs szükség, elég kevés fahéjas cukor, esetleg egy kis likőr a tetejére. Persze ha úgy kívánjuk, bármilyen édes töltelékkel megtölthető, úgy sem okoz majd csalódást, mindenesetre érdemes önmagában is megkóstolni, olyan csodás.

Pillekönnyű francia palacsinta

Hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 4 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg olvasztott vaj + a sütéshez
  • 1 evőkanál rum
  • csipet só

Elkészítés: A tejet felforrósítjuk, majd lehúzzuk a tűzről. A vaníliarudat kettévágjuk, a magjait kikaparjuk, a tejhez adjuk a magokat és a rudat, és hagyjuk langyosra hűlni.

A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a porcukrot, alaposan elkeverjük egy habverővel, majd hozzáadjuk a tejszínt, az olvasztott vajat, a rumot és a lisztet, valamint a csipet sót, csomómentesre elkeverjük, majd hozzászűrjük a langyos vaníliás tejet is, és ezzel is simára keverjük.

Egy palacsintasütőt felmelegítünk, kávéskanálnyi vajat megolvasztunk benne, majd merőkanálnyi tésztát öntünk bele, óvatosan mozgatva elterítjük benne a tésztát, és addig sütjük, amíg a széle kezd színt kapni, majd lapáttal óvatosan alányúlunk, átfordítjuk, és még kb. 1 percig sütjük. Tányérra csúsztatjuk. A következő palacsinta előtt újabb kávéskanálnyi vaj következik, majd a fentiek szerint sorra kisütjük a palacsintákat. 

Melegen vagy langyosan tálaljuk, csak egy kis fahéjas cukorral meghintve vagy illatos likőrrel meglocsolva, de meg is tölthetjük bármilyen édes töltelékkel.