Írd be, mit keresel:

Mi legyen a spárga fás végével? Ne dobjuk ki!

A legtöbb spárgás recept úgy kezdődik, hogy a spárgát a szár vége felé hajlítsuk meg, és törjük le a fás részét. Innentől már csak a zsenge sípokról van szó, a fásabb szárrész megy a kukába. Kár érte, nekünk legalábbis fájdalmas kidobni, így megpróbáltuk megmenteni.

Cookta - 2017.05.08.
Mi legyen a spárga fás végével? Ne dobjuk ki!

Tény és való, hogy a spárgának csak a zsenge része élvezetes, kár spórolni,és próbálkozni, ha egy kis fásabb részt rajta hagyunk, akkor elronthatja az egész ételt, ebbe már néhányszor belefutottunk. De ettől függetlenül néha egész nagy ez a rész, és mivel nem olyan olcsó zöldség a spárga, tettünk egy kísérletet, hogy megmentsük a leeső szárrészeket. Kis csalással ugyan, de nagyon jó kis krémleves kerekedett belőle.

Ha spárgalevesnek nem is, de tavaszi zöldségkrémlevesnek bátran nevezhető a megtisztított, meghámozott spárgavégekből, újhagymával és zsenge cukkinivel főzött üde, könnyű, friss leves. Egyszerű, gyors, diétás, és jó érzéssel tölthet el minket, hogy nem ment pocsékba.

Fontos: Csak a zöld spárga szára menthető meg így, a fehér spárga szárvégei keserűek lehetnek.

Spárgaszármentő tavaszi zöldségkrémleves

Hozzávalók: 

  • zöld spárga letört szárvégei (amennyi van, többel jobb)
  • 1 zsenge cukkini
  • 2-3 újhagyma
  • 1 közepes krumpli
  • 8 dl alaplé
  • 1 dl tejszín
  • kevés citromlé
  • 1 evőkanál vaj
  • só, bors

Elkészítés: A spárgadarabok vágott végét levágjuk, és egy éles késsel meghámozzuk a külsejét, majd felaprítjuk. A cukkinik végeit levágjuk, apróra kockázzuk. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk.

A vajat egy edényben felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta az újhagymát, hozzáadjuk a többi zöldséget, 3-4 percet pároljuk, felöntjük az alaplével, és forrástól számítva 10–12 percet közepes lángon főzzük, míg a krumpli megpuhul.

Botmixerrel krémesítjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kis citromlével ízesítjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, átforrósítjuk, és ízlés szerinti levesbetéttel tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.