Írd be, mit keresel:

Kényeztető desszertital: mindenmentes frappuccino házilag

Isteni hűsítő ital, igazi kényeztetés a nap bármely szakában, villámgyorsan és egyszerűen. Diétázók is bátran fogyaszthatják!

Cookta - 2017.05.12.
Kényeztető desszertital: mindenmentes frappuccino házilag

Házi frappuccinót készíteni? Mi sem egyszerűbb – gondoltam naivan –, hiszen láttam, hogy mik a hozzávalók, nincs ebben semmi ördöngösség. Mégis amikor fogtam magam, és az aprítónkban összeturmixoltam egy kis kávét, néhány szem jeget és mandulatejet, egy híg, löttyedt ízű és zavaros italféleséget kaptam. Úgy tippeltem, hogy az arányokkal lehet gond, ezért lecsökkentettem a tej és a kávé adagját, a jégkockák számát pedig megemeltem. Az állag már jobb lett, de az íz még mindig nem volt az igazi, úgyhogy a harmadik próbálkozás után feladtam. Ez volt tavaly.

Forrás:
Zita

Idén újra feltámadt a harci kedvem, amikor „véletlenül” rábukkantam egy szuperszonikus trükkre: a növényi tejből kell jégkockákat készíteni, így sokkal intenzívebb lesz az íz, és könnyebb elérni a kívánt jégkásás állagot is. (Ez miért nem jutott előbb eszembe?) Nekiláttam ismét a próbálkozásnak, és pár alkalom után sikerült kikísérletezni azokat az arányokat, amik számomra a legkívánatosabb végeredményt adják. 

Így a cukor- és tejmentes frappuccino leginkább egy hűsítő mandulás-mogyorós desszertitalra hasonlít, aminek enyhe kávés utóíze van. Innen pedig már bárhogy lehet variálni: mehet bele datolya, fahéj, mogyoróvaj, csoki – kinek mihez szottyan kedve. Természetesen koffeinmentes kávéval, sőt állítólag még teával is finom. Én nagyon-nagyon boldog és elégedett vagyok, már alig várom a fülledt nyári meleget, amikor egy cukormentes frappuccino dobja fel a délutánt. 

Melegen (vagy hidegen?) ajánlom mindenkinek a mogyorótejet – vagy akinek van tejfőző gépe, annak a pörkölt mogyorós mandulatejet – mint alapot! Egyszerűen isteni íze lesz tőle az italnak, jobb, mint bármilyen mogyorós vagy mandulás szirup. Mondhatni, frappáns, csak hogy egy borzasztó szójáték is belekerülhessen a mai bejegyzésbe. 

Forrás:
Zita

Szénhidrátok

Ha a megadott recept alapján csináljátok a frappuccinót, akkor nem lesz benne inzulinrezisztenciában számolandó szénhidrát. Viszont ha jól tudom, akkor a hasnyálmirigy inzulintermelésbe kezd akkor is, ha édesítőszerek miatt édes ízt „érzékel” a szervezet, tehát mindenképp javaslom, hogy ha IR-ed van, akkor csak evés közben, tízóraira vagy uzsonnára fogyaszd ezt az italt, nehogy nagyon leessen a vércukrod.

Egyszerű cukor- és tejmentes frappuccino házilag

Hozzávalók:

  • 1 dl kávé
  • 4 dl magtej (én pörkölt mogyorós mandulatejet használtam)
  • 1 púpos evőkanál eritrit

Elkészítés: A magtejet töltsük jégkockatartókba, és fagyasszuk le minimum 2-3 órára, de akár egy éjszakát is állhat.

Főzzük meg a kávét, adjuk hozzá az eritritet, öntsük bele az aprítóba, majd jöhetnek a magtej jégkockák. Turmixoljuk addig, amíg egynemű és kásás állagú nem lesz. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e.

Hidegen tálaljuk, a tetejére tehetünk növényi tejszínt.

Forrás:
Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.