Írd be, mit keresel:

Provence-i pizza, a pissaladiere

A kenyértésztából minden régióban készül valamilyen lepény: praktikusan működtek őseink, akik a kenyérsütés napján a kenyértésztából megoldották az aznapi ebédet. Míg a kemence hátsó részében sült a heti kenyéradag, a lecsípett tésztából az első részen lepénynek ellapogatva sült a kenyérlángos mindenféle finomsággal megrakva.

Cookta - 2017.05.14.
Provence-i pizza, a pissaladiere

És persze mindenki azt rakott rá, amije volt: a mi töki pomposunkra tejföl, hagyma és szalonna került, az olaszok pizzájára paradicsom és mozzarella, Provence-ban pedig olívabogyó, zöldfűszerek és szardella, no meg sok-sok karamellizált hagyma az ő helyi kenyérlepényükre, ami nem más, mint a pissaladiere (ejtsd: pisszaladier). Nagyon népszerű és egyszerű fogás, a hagyma szerelmeseinek mindenképpen érdemes elkészíteniük, mert a provence-i fűszerek, az édeskés hagyma és a sós szardella ízharmóniája egészen különleges.

Érdemes édeshagymából vagy salottahagymából készíteni, mert ezeknek magasabb a cukortartalmuk, így jobban karamellizálódnak, de rásegíthetünk egy kevés barna cukorral is. Aki nem szereti a halat, el is hagyhatja, aki szereti, a karamellizált hagymához adhat még egy kevés szardellapasztát is, hogy még intenzívebb legyen a halas íz.

Egy klassz zöldsalátával tökéletes vacsorára, de partira, borozgatáshoz is nagyon kellemes szeletelve, előételnek vagy borkorcsolyának.

Provence-i lepény karamellizált hagymával

Hozzávalók 2 darab 30 centi átmérőjű kenyérlángoshoz:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5-3 dl víz
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál olívaolaj

A feltéthez:

  • 1 kg édesebb hagyma
  • 1 evőkanál provence-i fűszerkeverék
  • 1 marék olajbogyó
  • 1 kis üveg olajos szardella
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál barna cukor
  • só, bors

Elkészítés: Egy keverőtálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és az olajat. 2,5 dl langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük. Kézi robotgép dagasztó spiráljával először szárazon összekeverjük a lisztet, majd az élesztős vizet folyamatosan hozzáadva bedagasztjuk a tésztát. A liszttől függően kicsit több vizet is felvehet, ha szükséges, adjuk még hozzá egy keveset. Ha a tészta összeállt, kézzel kicsit átdolgozzuk, majd gombóccá formázzuk, visszatesszük a tálba, és lefedve kelesztjük 1 órát langyos helyen, vagy 1 éjszakát a hűtőben.

Közben a hagymákat meghámozzuk, felkockázzuk vagy szálasra vágjuk. A vajat és az olívaolajat egy lábasba tesszük, felolvasztjuk, rádobjuk a hagymát, összeforgatjuk, megszórjuk a cukorral, és nagyon gyenge tűzön, időnként megkeverve, fedő alatt karamellizáljuk kb. 25-30 perc alatt. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a provence-i fűszerkeverékkel, és a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.

A megkelt tésztát kettéosztjuk, és két kerek, kb. 30 centis lappá nyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk a tetejükön a hagymát, kirakjuk szardellafilékkel és olívabogyókkal, és 10 percet pihentetjük.

Közben a sütőt 240 fokra előmelegítjük, és a lepényeket 15 perc alatt megsütjük, majd forrón tálaljuk, egy kis extra provence-i fűszerkeverékkel meghintve.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.