Írd be, mit keresel:

Csilis bab könnyedebben és gyorsan, pulykával

Az igazi csilis babról sok legenda terjeng, de ezeknek nem nagyon érdemes bedőlni. A mexikóinak hitt fogás valójában a tex-mex konyha zseniális étele, és mint ilyen, nincs is autentikus receptje.

Cookta - 2017.05.24.
Csilis bab könnyedebben és gyorsan, pulykával

A tex-mex a texasi és a mexikói szó összetétele, illetve a Texasba áttelepült mexikóiak amerikanizálódott praktikus, kiadós és gyors fogásait. Sokak szerint a chili con carnét, vagyis a csilis babot hosszan kell főzni, de valójában csak a bab főzése hosszadalmas, amit egész bátran kiválthatunk konzerv főtt babbal. Ezekben – a hiedelemmel ellentétben – nincs tartósítószer, a vákuumnak köszönhetően őrzik meg minőségüket.

A chili con carne sokféle lehet, mindig van benne csili és hús (carne), és általában bab, kukorica vagy húsos paprika kerül bele zöldségként, amit egy fűszeres paradicsomszósz tart össze. Nagyon izgalmasan fűszerezhető, gyakran egy kevés vörösbor és fahéj, esetleg egy kis csokoládé vagy kakaópor teszi teljessé és kerekké.

Csodás ízharmóniái mellett népszerűségét egyszerűségének és gyorsaságának is köszönheti, és nem mellesleg jól variálható a húsokat, a bele kerülő zöldségeket és a fűszerezést illetően is. Most szárnyassal, pontosabban darált pulykahússal, babbal és kaliforniai paprikával készült, kis fahéjjal és kakaóval… Ízlés szerint tálalható tejföllel vagy reszelt sajttal megszórva, de anélkül is isteni finom egy kis párolt rizzsel. Ezerarcú, és míg a rizs megfő, addigra a csilis bab is elkészül!

Csilis bab pulykahússal

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált pulykacomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 húsos kaliforniai paprika
  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • 1 csilipaprika
  • 1 konzerv vörösbab
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, felkockázzuk, és kevés olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a darált húst, kevergetve átpirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a fahéjat, a római köményt, ízlés szerint sót és borsot, felöntjük a felkockázott, hámozott paradicsommal – a levével együtt –, és lefedve 10 percig főzzük.

Ezalatt felkockázzuk a kaliforniai paprikát, leszűrjük a babkonzerveket.

A húsos alaphoz adjuk az így előkészített zöldségeket, felöntjük 1,5 dl vízzel, meghintjük a kakaóporral, összekeverjük, és kb. 10 perc alatt összefőzzük.

Párolt rizzsel tálaljuk, de akár tortillával, kenyérrel is kiváló.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.